Изследователи използваха космическия телескоп Хъбъл“, за да изчислят с максимална

...
Изследователи използваха космическия телескоп Хъбъл“, за да изчислят с максимална
Коментари Харесай

Колко бързо се разширява Вселената? „Хъбъл“ предоставя нови данни

Изследователи използваха галактическия телескоп „ Хъбъл “, с цел да изчислят с оптималната акуратност степента на уголемение на Вселената и откриха, че нещо фундаментално ни липсва във връзка с сегашните ни разбирания за нея.

Според експертите Вселената се уголемява със 73 километра в секунда за мегапарскек (+-1). Това значи, че в случай че погледнете в даден обект, намиращ се на 1 млн. парсека от нас (т.е. 3,26 млн. светлинни години), в резултат на разширението той ще наподобява по този начин, като че ли се движи със 73 млн. км/с.

Несигурността при новите данни е малко повече от 1 %. Проблемът е, че съгласно друго премерване Вселената - 400 000 години след Големия гърмеж - се уголемява с 67,5 км/а на мегапарсек (+- 0,5).

Специалистите нямат визия на какво се дължат тези две разлики. Шансът те да са инцидентни е едно на милион. Според нашата водеща доктрина двете стойности би трябвало да са идентични. Това значи, че ни липсва основна част от пъзела.

Научната колаборация, виновна за новото премерване, се назовава SHOES (Supernova, H0, for the Equation of State of Dark Energy), като H0 e константата на Хъбъл – цената на разширение на Вселената. Специалистите следят 42 основни маркера на свръхнови. Тези съответни типове събития настъпват един път годишно. Това значи, че „ Хъбъл “ е изучил на процедура всичко, което се е случило през последните три десетилетия.

„ Имаме цялостен набор от данни на всички свръхнови, които „ Хъбъл “ е видял през последните 40 години – споделя нобеловият лауреат Адам Рийс от Научния институт за галактически телескопи (STScI) и началник на SHOES. – Точно за това е основан галактическият телескоп „ Хъбъл “ – и ние използваме най-хубавите техники за тази цел, които познаваме. Вероятно това е magnum opus-ът на телескопа, тъй като ще са нужни още 30 години от неговия живот, с цел да успее да удвои тези данни. “

През идващото десетилетие астрономите ще надградят методите си при проучването на разширението на Вселената. Вероятно новите данни ще ни оказват помощ да научим какво тъкмо се случва с нея.

Изследването е оповестено в The Astrophysical Journal.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР