Израелски войници придружиха журналисти през опустошен от война пейзаж до

...
Израелски войници придружиха журналисти през опустошен от война пейзаж до
Коментари Харесай

Израелската армия показа тунел под болница в Газа (ВИДЕО)

Израелски бойци придружиха публицисти през унищожен от война пейзаж до най-голямата болница в Газа в сряда, с цел да им покажат тунелна шахта, която съгласно тях е част от обширна подземна мрежа, употребена от Хамас за военни цели, съобщи Агенция Франс Прес.

В продължение на седмици болничното заведение „ Ал-Шифа “ в северната част на Ивицата Газа е център на борбата сред Израел и палестинските екстремисти. Израелски публични лица настояват, че Хамас е употребявал болничното заведение, с цел да скрие оръжия и командни центрове – изказване, отречено от медицинския личен състав и ислямисткото придвижване. Агенция Франс Прес бе измежду към две дузини публицисти, които се причислиха към израелските бойци, с цел да видят това, което назовава доказателства за мрежата от тунели под „ Ал-Шифа “. Нашите фотоси, видео изображения и звукови фрагменти бяха изпратени на израелския боен цензор за утвърждение.

Електрическата апаратура се виждаше, до момента в който репортерите се изкачваха по тясна шахта, която водеше до стеснен тунел, необятен единствено няколко метра.

„ Това е доста дълъг тунел “, сподели пред кореспонденти полковник Елад Цури, пълководец на Седма бригада на Израел.

Тунелът минава от града до болничното заведение. Войникът преведе репортерите през нещо, което приличаше на кухненски бокс с мивка, тоалетна и стая с две железни кревати и инсталиран на стената климатик.

„ Когато се пробват да оцелеят, те слизат, употребяват лечебните заведения като живи щитове и могат да останат тук за дълго време. Репортерите не бяха въведени в болничното заведение и им беше разрешено да видят единствено част от обширния комплекс. Пред болничното заведение военните демонстрираха оръжия, муниции и експлозиви, които съгласно тях са открити в комплекса „ Ал-Шифа “.

Медийната обиколка пристигна, откакто Израел и Хамас оповестиха договорка, позволяваща освобождението на най-малко 50 заложници и десетки палестински пандизчии, като в същото време предложиха на обсадените поданици на Газа 4-дневно помирение след седмици на тотална война. Цури сподели, че военните са разкрили покрай „ Ал-Шифа “ тялото на един от заложниците, 19-годишния боец Ноа Марчиано. Докато той говореше, на назад във времето се чуваха детонации и пукотевица.

Израел твърди, че 240 души – израелци, жители с двойно поданство и чужденци – са били отвлечени от въоръжени лица на Хамас, когато те са подхванали най-смъртоносните офанзиви в 75-годишната история на Израел. Най-малко 1200 души са били убити, най-вече цивилни, съгласно държавното управление. В отговор Израел стартира безмилостна бомбардировка и сухопътна атака в линията Газа. Според ръководеното от Хамас държавно управление на палестинската територия войната е умъртвила повече от 14 100 души, хиляди от тях са деца.

Инфо: БГНЕС

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР