Израелската армия съобщи, че изтегля хиляди свои военнослужещи от ивицата

...
Израелската армия съобщи, че изтегля хиляди свои военнослужещи от ивицата
Коментари Харесай

Израел изтегля хиляди войници от Газа. Но очаква войната да продължи поне още 6 месеца

Израелската войска заяви, че изтегля хиляди свои военнослужещи от линията Газа, само че в това време чака сраженията с бойците на Хамас да продължат най-малко шест месеца или даже през цялата 2024 година

Хамас е палестинска ислямистка формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз , Съединени американски щати и други страни. От 2006 година тя управлява линията Газа, в която до преди войната живееха над 2,3 млн. души.

Новината за плануваното редуциране на войските пристигна в деня, в който Върховният съд на Израел анулира основна наредба от оспорвания проект за правосъдна промяна на държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху . Макар че тя не е директно обвързвана с военните дейности, стана източник на дълбоки различия в Израел и излагаше на риск готовността на армията преди на 7 октомври, станала причина за продължаващата война.

Преди няколко дни Нетаняху сподели, че " войната е в разгара си " и че Израел желае сред линията Газа и Египет .

Стъпката за евакуиране на бойци се счита, че може да разчисти пътя за нова дълготрайна фаза на сражения с по-слаба активност против палестинското ислямистко придвижване.

В известието си израелската войска показва, че пет бригади, или няколко хиляди бойци, ще бъдат изведени от Газа през идващите седмици. Някои от тях ще се върнат в базите си за образование или отмора, а доста от по-възрастните резервисти ще се приберат вкъщи.

Войната се отразява отрицателно на израелската стопанска система, защото пречи на резервистите да вървят на работа, да ръководят бизнеса си или да се върнат към университетското си образование. Управителят на централната банка Амир Ярон сподели в понеделник, че разноските за войната възлизат минимум на 210 милиарда шекела, или 58 милиарда $.

Израел заяви, че е покрай действен надзор над по-голямата част от северната част на Газа, което понижава потребността от наличието на негови сили там. Въпреки това яростните сражения не престават и в други региони на палестинската територия, изключително в южната част, където доста от силите на Хамас остават незасегнати. Там избягаха и множеството цивилни поданици на линията.

Ударите по Южна Газа се ускориха през нощта на 2 януари със самолети и танкове, само че съгласно представител на Съединени американски щати, представен от Ройтерс, на север има индикации за прекосяване към по-нискоинтензивни интервенции.

Самолетоносачът " Джералд Р. Форд " ще се завърне в пристанището си, оповестиха в това време Военноморските сили на Съединени американски щати. Така се поставя завършек на разполагането му в Източното Средиземноморие, което почнало в поддръжка на Израел след офанзивата на Хамас през октомври.

Част от мотивацията за изтеглянето на войските е и освобождение на повече сили, които да могат да реагират при ескалация по границата с Ливан , където обстрелът стана по-интензивен в края на предходната година. В понеделник бяха ранени петима израелски военни при офанзиви от Ливан.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР