Израел започва евакуация на жителите на 28 села в радиус

...
Израел започва евакуация на жителите на 28 села в радиус
Коментари Харесай

Израел евакуира села до границата с Ливан. Ще се включи ли Хизбула във войната

Израел стартира евакуация на жителите на 28 села в радиус от 2 км от границата си с Ливан. Това Ройтерс в понеделник, като се базира на информация от израелската войска. Същевременно ДПА заяви за подсилването на израелските войски наоколо до ливанската граница.

Евакуацията се случва на фона на и палестинската военна организация Хамас , която стартира от страна на Хамас на 7 октомври . Израел на групировката, която е оповестена за терористична от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни.

Оттогава се развиват най-много в Израел и Ивицата Газа - дребна територия, обитаема от 2,3 млн. палестинци и ръководена от Хамас. Миналата седмица Израел над Газа, където на храна, вода и електричество.

От началото на войната обаче Израел разменя удари и с друга ислямистка паравоенна формация - Хизбула . Тя оперира на територията на Ливан, където е и съществена политическа мощ. И Хамас, и Хизбула са подкрепяни от Иран .

През последните дни Хизбула изстреля няколко ракети против северната част на Израел, а Израел отговори с артилерийски удари по цели в Южен Ливан.

В неделя министърът на защитата на Израел Йоав Галант сподели, че страната му няма интерес да води война с Хизбула. Такова решение би отворило втори фронт на войната сред Израел и Хамас.

„ Ако „ Хизбула “ избере пътя на войната, ще заплати доста тежка цена “, сподели Галант, от Българска телеграфна агенция. И добави: „ Но в случай че покаже въздържаност, ние ще зачетем това и ще запазим обстановката такава, каквато е. “

Въпреки това в понеделник Израел стартира подсилване на войските до границата си с Ливан и евакуация на близките села. Говорителят на израелската войска Даниел Хагари сподели, че страната му ще отговори уверено на всяко нахлуване, а армията е в положение да се оправи с спор на два или повече фронта.
Какво се случва сред Израел и Ливан
В петък против събота израелските въоръжени сили оповестиха, че са поразили цел на Хизбула в Южен Ливан в отговор на снаряди, изстреляни против израелски дрон.

В събота ливанската войска упрекна Израел за убийството на публицист на Ройтерс в Ливан. Иссам Абдалах беше погубен в петък при артилерийски обстрел, приближаващ от територията на Израел.

В неделя противотанкова ракета на Хизбула, изстреляна от Ливан, удари израелското село Щула наоколо до границата сред двете страни. Атаката умъртви един човек, а трима бяха ранени.

Същия ден Хизбула заяви, че е насочила ракети и към израелския град Ханита .
 Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг спор  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Армията на Израел отговори с артилерийски удари по няколко региона в Южен Ливан, а в понеделник упрекна Иран, че е поръчал нападенията от страна на Хизбула.

Миналия четвъртък американският министър на защитата Лойд Остин сподели, че Съединени американски щати нямат доказателства Хизбула да има желание да разшири военния спор, като нападна Израел.

Въпреки това периодическата замяна на офанзиви над израелско-ливанската граница от началото на войната насам основава терзания, че спорът може да ескалира, написа Ройтерс.

Международната дипломация се стреми най-много да предотврати разрастването на войната, изключително в посока към Ливан.

Освен Хизбула, Хамас също изстрелва ракети против Израел от територията на Ливан. Двете групировки постоянно се сплотяват против общите си съперници като Израел и Съединени американски щати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР