Изработването на 2019-сантиметрова черга ще е едно от най-интересните занимания,

...
Изработването на 2019-сантиметрова черга ще е едно от най-интересните занимания,
Коментари Харесай

Майстори тъкат 2019-сантиметрова черга

Изработването на 2019-сантиметрова рогозка ще е едно от най-интересните занимания, планувани в празника " Споделени влакна ". Той се организира за пръв път в Града под тепетата и има за цел да събере на едно място майстори от целия свят, най-талантливите родни занаятчии и всички тези, които биха желали да се допрян до работата на създателите. Предвидена е и специфична тъкачна работилница за публиката. За любознанието на най-любознателните пък ще бъде отворена галерия, на която ще бъдат показани достоверни принадлежности за разработване на тъкани от разнообразни материали.

Част от програмата е и разработване на ножове в действително време. Пред очите на публиката части метал ще се трансформират в същински инкрустирани ножове. ​Участници ще бъдат майсторите Евгений Добрин от Русия, Александр Белий от Беларус, Елза Фантино и Фред Перин от Франция и още доста български създатели.

От 16 до 19 май паралелно ще се организира и " Панаир на занаятите ". Пролетното издание на празника ще зарадва пловдивчани с още куп истински и грабващи интереса събития. За мероприятието особено ще дойдат 70 майстори от България, Сърбия и Румъния, които ще разкриват техники и вълшебства от разнообразни занаяти измежду които шапкарство, художествена обработка на дърво, разработване на произведения от кожа, плъстене, ножарство, стъклопис, свещолеене, художествена керамика и стъкло, леярство на чанове, килимарство, шекерджийство, металопластика, кошничарство и други.

В петък - 17 май, празникът продължава с Парад на шапките, който ще се организира на стълбите на Каменица. Там виртуозите на шапкарското изкуство - майсторите Ирина и Георги Сардареви ще ​отсеят най-добре представилите се дами и господа. Най-елегантните от тях, п​оказали лична шапка, ще бъдат наградени от РЗК - Пловдив. На мястото ще има и професионален фотограф, който ще запечатва запаметяващите се моменти, оставяйки спомен за всички запалянковци.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР