Използвайки данни от телескопите на Европейската южна обсерватория, учените забелязват

...
Използвайки данни от телескопите на Европейската южна обсерватория, учените забелязват
Коментари Харесай

Измамни, светещи в тъмното планети плават из нашата галактика

Използвайки данни от телескопите на Европейската южна обсерватория, учените виждат нещо: десетки неоткрити до момента планети, плаващи из галактиката, без да е ясно къде съответно отиват.

„ Това беше едно от най-вълнуващите открития, на които екипът се натъкна “, споделя Нурия Мирет-Ройг, астроном и първият създател на новото проучване, оповестено на 22 декември в списание Nature Astronomy.

„ Не знаехме какъв брой да чакаме и сме разчувствани, че открихме толкоз доста “, споделя тя в известие за медиите.

Учените откриват минимум 70 „ планети измамници “ в галактиката, най-голямата открита група от този тип в историята. Планетите имат маса сходна на Юпитер и бяха открити в региона на формиране на звезди покрай нашето Слънце, оповестиха откривателите.

„ Това е най-голямата група от „ планети измамници “, откривани в миналото, значима стъпка към разбирането на произхода и характерностите на тези мистериозни космически номади “, се споделя в изказване на обсерваторията.

„ Планетите измамници “ получават името си, тъй като нямат открити орбити и просто криволичат през пространството, без да са привързани към избрана област. Екипът от учени е употребявал данни от над 20 години от телескопи, с цел да забележи купа от „ планети измамници “, само че има и различен фактор, който направи допустимо астрономите да ги намерят, съгласно обсерваторията.

Планетите не просто бродят. Те също светят.

Тъй като планетите са лъжливи, няма звезди, които да ги осветяват, което съставлява предизвикателство за откривателите, когато ги търсят. Екипът на обсерваторията обаче съумява да употребява обстоятелството, че планетите, които търсят, са към момента относително млади, се споделя в известието, и към момента са горещи.

Топлината, идваща от планетите, им придава известно зарево, което разрешава да се дефинират от надалеч в тъмното.

Изследователите са употребявали камери на доста огромния телескоп на обсерваторията и телескопите за забележими и инфрачервени проучвания за астрономия, наред с други, с цел да намерят планетите. Той също по този начин употребява спътника Gaia на Европейската галактическа организация, който е в основата на съдействието с галактически и наземни телескопи.

Въпреки че неотдавнашното изобретение беше най-голямото досега, има доказателства, които допускат, че може да има голям брой лъжливи планети в цялата вселена, споделят учените.

„ Може да има няколко милиарда от тези свободно плаващи великански планети, които се движат свободно в Млечния път без звезда-домакин “, сподели в известието Ерве Буи, астроном и началник на изследователския план.

Продължавайки напред, екипът декларира, че се надява да отключи мистерията на планетите измамници и по какъв начин те се образуват, като ги учат по-подробно посредством телескопите в Европейската южна обсерватория и на други места.

Едно от главните преимущества при проучването на планетите измамници ще бъде извънредно огромният телескоп в чилийската пустиня Атакама, който ще бъде пуснат в употреба за наблюдения по-късно това десетилетие, се споделя в известието.

„ Тези обекти са извънредно слаби и малко може да се направи за проучването им с актуалните уреди “, споделя Буи. „ Новите електронни галактически телескопи ще бъдат от решаващо значение за събирането на повече информация за множеството от „ лъжливите планети “, които открихме.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР