Използвани са средства от фискалния резерв, които не са оторизирани.

...
Използвани са средства от фискалния резерв, които не са оторизирани.
Коментари Харесай

БСП: Велкова да даде отчет къде са парите от фискалния резерв

Използвани са средства от фискалния запас, които не са оторизирани. Ние желаеме детайлна информация къде са парите от фискалния запас. От информация на Велкова излиза, че от фискалния запас са употребени към 1,5 милиарда през март месец, и 2,8 милиарда през април, т.е., сума към 4 милиарда лева

Това съобщи Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

" Ние от Българска социалистическа партия сме разтревожени от обстановката с българските финанси, изключително с ръководството на фискалния запас и сигурността на Сребърния фонд. След приемане на спомагателна информация ние ще сложим въпроса в пленарна зала и в обособените комисии ", сподели още Гечев.

" Искаме публично министъра на финансите да съобщи защо са изхарчени средствата, защото обяснението, което Велкова даде е, че те ще бъдат върнати в предстоящ интервал. За нас това крие огромни опасности ", посочи още той.

Относно сведенията от МФ, че средствата в Сребърния фонд са в цялостен размер, депутатът от Българска социалистическа партия акцентира, че " ще забележим дали са налични в цялостния си размер ".

" Има една специфичност, в запаса има избрана сума пари, само че когато той стартира да понижава с 2-5 милиарда лева, се стига и до Сребърния фонд, а там рисковете стават неуправляеми ", разясни още Гечев.

По-рано през днешния ден от Министерството на финансите оповестиха, че средствата в Сребърния фонд са налични в цялостен размер.

" Министерството на финансите прецизно съблюдава законово избраните ограничители при ръководството на средствата в Единната сметка, според §15 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за използване на наредбите на ЗДБРБ за 2022 година, ЗБДОО 2022, ЗБНЗОК за 2022 година (т.нар. удължителен закон). Това е видно от обществено наличните данни на Управление „ Емисионно “ на Българска народна банка, както и от оповестените статистически данни за размера на фискалния запас на интернет страницата на Министерството на финансите.

Данните демонстрират, че

за нито един интервал през месеците март и април наличностите на държавното управление не са по-ниски от законово избрания ограничител, което значи, че средства на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средствата по стратегии и планове на Европейския съюз са налични в цялостен размер за всеки от посочените интервали. Това значи, че освен наличностите на Сребърния фонд, които за посочените интервали са в размер на малко над 3,7 милиарда лева, са налице в цялостен размер, само че е спазен и ограничителят във връзка с средствата по стратегии и планове на Европейски Съюз ", оповестиха от министерството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР