Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още нямаме достъп до

...
Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още нямаме достъп до
Коментари Харесай

МВнР: Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още нямаме достъп до машините за гласуване

Изпитваме много съществено безпокойствие, тъй като към момента нямаме достъп до машините, а към този момент сме доста покрай изборите. Това сподели ръководителят на Работна група „ Избори " Иван Кондов, по време на брифинг на Външното министество.

„ Обикновено получаваме достъп до тях 15-20 дни преди вота и няма проблеми. Сега, обаче, не можем на 100% да подсигуряваме доставката на машините изключително до по-далечните секции в Съединени американски щати и Канада ", сподели още Кондов.

" Мога да кажа че към този момент сме на финалната права при подготовка за изборите, дотук протече относително обикновено без основни проблеми. Остават няколко доста значими стадия - командироването на представителите на страната и за жалост не сме получили машините ”, съобщи Кондов.

Той посочи, че даже Министерство на външните работи да не успее да изпрати машини за гласоподаване до всички набелязани секции, това няма да повлияе на изборния развой, тъй като има опция и за гласоподаване с хартиена бюлетина.

" Искам да обърна внимание изключително на обстоятелството, че тези адреси може да се трансформират. Случва се заради проблеми с местоположението, с помещението. Ще прикани българските жители даже в деня на изборите да съветват адреса на тази секция, в която са избрали да гласоподават ", разяснява Кондов.

На изборите на втори април ще бъдат открити 738 изборни секции зад граница в 62 страни. Най-много секции ще има в Турция - 162, във Англия - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в Съединени американски щати - 56.

В 245 секции зад граница е планувано слагането на машини за гласоподаване. Най-много - 97 от тях, са в Турция, 36 в Германия и 35 във Англия.

Според новите условия на Изборния кодекс във всяка една секция ще има представител на страната, поради което ще бъдат командировани 534 души от София. Останалите места ще бъдат попълнени от чиновници на дипломатическите и консулските ни представителства. Около 1900 са партийно декларираните места в секционните изборни комисии. 1500 места ще бъдат предоставени на общностите ни от чужбина - за българи, които живеят в съответните страни.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/154405697547358
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР