Изпитания на експериментално антивирусно лечение срещу COVID-19 на американската компания

...
Изпитания на експериментално антивирусно лечение срещу COVID-19 на американската компания
Коментари Харесай

И "Пфайзер" обяви много обещаващо лечение с хапчета срещу COVID-19

Изпитания на пробно антивирусно лекуване против COVID-19 на американската компания " Пфайзър " (Pfizer) във формата на хапче са се оказали толкоз обещаващи, че са били съкратени. Причината е, че то намалявало с 89% заплахата от влизане в болница или гибел при пълнолетни, застрашени от насърчаване на тежка форма на болестта.

Новината разгласи самата компания, като става дума за данни от втората от три етапи на тествания. Подробната информация не е публикувана. Няма и елементи за странични резултати от лекуването, като в известието се загатва, че някои " нежелани феномени " са регистрирани при към 20% от подложените на пробната терапия и групата, получавала плацебо.

Но в случай че това бъде доказано от самостоятелни оценители, резултатът ще е по-ефективен от този за хапчето на американската " Мерк " (Merck & Co Inc.), което през вчерашния ден бе утвърдено за приложимост - въпреки и доста лимитирана - във Англия. При " Мерк " става дума за хора на възраст и с най-малко едно съпътстващо положение като диабет или сърдечно-съдово заболяване.

" Ройтерс " изяснява, че съгласно експерти по заразни болести предотвратяването на COVID-19 посредством всеобщо слагане на ваксини остава най-хубавият метод за управление на пандемията.

От " Пфайзер " разясняват, че възнамеряват да показват междинните резултати за хапчето на регулатора FDA като част от кандидатстването през октомври за утвърждение за приложимост при изключителни условия (това е режим, който не признава продукта за естествена приложимост, само че е преценено, че в сериозна обстановка изгодите то него са повече от евентуалните рискове).

Става дума за комбинирано лекуване под марката " Паксловид " (Paxlovid), в което е включен ритонавир (ritonavir) - различен антивирусен препарат. Дозировката е по 3 хапчета 2 пъти на ден.

Подготвеният разбор от " Пфайзер " обгръща хоспитализации и смъртни случаи въз основата на 1219 пациенти, диагностицирани с лека до приблизително тежка форма на COVID-19 и най-малко един рисков фактор - преклонна възраст, затлъстяване и така нататък - за насърчаване на тежко заболяване. Компанията изследва дали хапчето може да се употребява и от хора без рискови фактори, както и за попречване на заразяването при експерти, изложени на контакт с ковид.

Междинният резултат посочил, че измежду получилите лекуване с хапче в границите на 3 дни от появяването на признаци едвам 0.8% се е наложило да влязат в болница и никой не е умрял 28 дни след лечението. При плацебо групата имало 7% приети в болница и 7 умряли.

Данните са същите и при пациенти, почнали лекуване в границите на 5 дни след появяването на признаци - 1% приети в болница измежду получилите това, което компанията назовава " Паксловид " против 6.7% при контролната група, в която има и 10 смъртни случая.

Антивирусните хапчета се предлага да се дават колкото може по-рано - още преди да се е развила инфекцията - с цел да имат най-хубав резултат. " Мерк ", да вземем за пример, тестваха своето лекарство в границите на 5 дни след появяването на признаци.

" Видяхме, че имаме огромна успеваемост, даже в случай че хората са чакали няколко дни преди да се тестват или някак да схванат, че са заболели. Това значи, че разполагаме с време да ги лекуваме и в действителност да допринесем за публичното здраве ", споделя за " Ройтерс " Аналиша Андерсън, ръводител на програмата в " Пфайзер ". " Тези данни допускат, че продуктът ни, кандидатстващ за антивирусно лекуване - в случай че бъде утвърден от управляващите - има капацитет да избавя живота на пациентите, да понижава тежестта на Коронавирус инфекцията и да заличи 9 от 10 хоспитализации ", добавя в формалното известие Алберт Бурла, изпълнителен шеф на " Пфайзер ".

" Пфайзер " употребява протеазни инхибитори - група съединения, употребявани за лекуване или предотвратяване от заразяване с вируси, в това число някои от най-смъртоносните. Те блокират ензим (протеаза), витално значим за съществуването на вируса, заради което се провокира непълноценно размножаване - появяват се вируси, които повече не могат да заразяват други кафези. " Молнупиравир " на " Мерк " е учреден на различен механизъм, чиято цел е да повреди генетичния код на вируса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР