Изпълнителният директор на веригата за детски играчки Хиполенд Мариан Колев

...
Изпълнителният директор на веригата за детски играчки Хиполенд Мариан Колев
Коментари Харесай

Прегрешенията на "Хиполенд"

Изпълнителният шеф на веригата за детски играчки " Хиполенд " Мариан Колев е деен участник в митингите против държавното управление и основния прокурор. След като на втори септември 17-годишният му наследник беше напръскан с газ от полицията по време на митингите, Колев разгласява отворено писмо, в което насочва рецензии към управлението на Министерство на вътрешните работи и приканва за оставка. На идващия ден чиновници на Национална агенция за приходите, Икономическа полиция и Главна дирекция " Надзор на пазара "  влязоха в " Хиполенд ". По-късно акцията бе прекратена. Междувременно Колев описа по какъв начин близки до депутата Делян Пеевски предприемачи са поискали 50 процента от компанията му. Потърсихме го за коментар:

Дъждовни води: Господин Колев, веригата " Хиполенд "  е основана през 2005 година. Вие се занимавате с бизнес от над 25 години. Какво Ви накара в този момент да излезете да протестирате?

Мариан Колев: Съвсем в резюме: не ми харесва обстановката в бизнеса, не ми харесва обстановката в опазването на здравето, в образованието, бюрокрацията. Най-елементарните позволения и документи се получават постепенно и тягостно. Стига се досега, в който държавният или общинският чиновник би трябвало да бъде стимулиран по различен метод. Правителството и измислените синдикати настояват, че всичко е наред и климатът се усъвършенства, че животът е прелестен. Явно живеем в някакъв успореден свят.

Дъждовни води: С какви пречки се сблъсква един бизнесмен в България?

Мариан Колев: Ще ви дам един образец. От две години Комисията за защита на конкуренцията, която съгласно мен работи за едни и против други, ни прави инспекция за монопол в бизнеса с биберони и шишета за бебета. Вносителите ощетявали българския народ като му продават бибероните по 3,20, а не по три лева. Самата теза е смешна. Но какво се случва - откакто стартира производството, отпадат всички останали компании, които в началото са обвинени в монопола, и остават вносителят и веригата " Хиполенд ". Не е загадка, че шефката на Комисия за защита на конкуренцията е близка до един от нашите съществени съперници. Как да допускам, че е инцидентно? Минахме през инспекции, пояснения, написали сме 10 класьора данни за бизнеса ни. Това нещо си тече, ние си плащаме съществени разноски за юрист и ни лишава стотици часове.
РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА

Междувременно преди три месеца заведоха ново произвеждане. Един " инцидентен "  човек отишъл да си купи в магазина шест типа Lego в промоция, имало единствено пет. В други магазини го има и шестия, само че той не бил задължен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за отбрана на потребителите, а Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и стартира следващото произвеждане. Но по този начин се работи в Комисия за защита на конкуренцията. На някого, който желае да купи ЧЕЗ или Нова телевизия, му се отхвърля с безумни причини, само че на различен не се отхвърля. Няма справедливи аргументи, има целеустремено нареждане на бизнеса.

Дъждовни води: Получавали ли сте оферти тези инспекции да бъдат прекратени по заобиколен метод, да вземем за пример против някакво деяние от Ваша страна? Разказахте пред медии, че съдружничка на доближен до Делян Пеевски предприемач е поискала 50 процента от бизнеса Ви. 

Мариан Колев: Получих неприличното предложение от тази дама, която ми сподели " дай да си прехвърлим по 50 процента и да създадем един монопол ". Аз ѝ заявих, че нямам интерес и ѝ обясних, че даже това да се направи на доктрина, ще имаме сериозен спор с Комисия за защита на конкуренцията, тъй като ще имаме голям дял от пазара. Споделих с нея, че сега тече инспекция за биберони и отговорът беше: " Ей в този момент се обаждам и до пет минути ще получиш уведомление, че ти е спряна преписката и че няма открити нарушавания ".

Дъждовни води: Как се стигна до този диалог и по кое време се организира той?

Мариан Колев: Беше иницииран от другата страна. Аз отбягвах настойчиво всевъзможни срещи, от този момент насам също ги страня. Разговорът се организира през януари, с идеята да слеем бизнеса си. Но ние знаем доста образци за сливания на компании, при които впоследствие единият съучастник се оказва нарушител и изчезва, а другият е чист и всичко остава при него. Чувал съм сходни истории от други хора, само че постоянно ми е звучало пресилено, като че ли във филм. Оказа се обаче, че не е филм.  

Дъждовни води: Усетихте ли някакъв напън по-късно? 

Мариан Колев: Не бих споделил, че е по-различно. Но натискът против нас от тази комисия тече от две години.

Дъждовни води: Само през 2017-а година облагата Ви е 3,7 милиона. За първи път ли някой демонстрира апетити към бизнеса Ви?

Мариан Колев: Да. Имало е оферти по друга линия от интернационалните фондове, които се занимават с вложения, само че това е напълно друго нещо.

Дъждовни води: Три институции влязоха в " Хиполенд "  вчера. Вие разказахте, че чиновниците на организация " Митници "  са били сюрпризирани, че Ви ревизират отново, откакто преди към 10 дни е осъществена цялостна инспекция на бизнеса Ви. В диалог с Вас вътрешният министър Христо Терзийски е декларирал, че не знае за дейностите на институциите. Разбрахте ли кой и за какво Ви ревизира в действителност? 

Мариан Колев: След като министърът ми сподели, че е бил сърдит, че нещо се случва без да знае, от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи излезе, че това е регулярна процедура на Междуведомствения координационен център за противопоставяне на контрабандата и контрола на придвижването на рискови артикули и товари. Рисковите артикули - играчки! Цялото деяние било планувано и инцидентно съвпаднало с моето изказване. Днес министър Деница Сачева също сподели, че била доста ядосана и по тази причина са се събрали сътрудници в Министерски съвет и са решили да прекратят акцията, с цел да може господин Колев да се усеща свободен да показва своите цивилен позиции. Всичко било планувано, само че министърът това не го знаеше. Имам безпокойство, че той не ме излъга, тъй като се държа доста възпитано и доста човешки, което значи, че някой го е направил през главата му. И че някой различен има опция да въздейства на институциите в степен по-силна от самия министър.

Дъждовни води: В тази връзка - усеща ли се спокоен господин Колев за себе си и за бизнеса си сега?

Мариан Колев: Честно казано, по никакъв начин. Надявам се, че опасенията ми са безпочвени, и че нещата ще се случват по цивилизован и естествен метод.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР