Изпълнителния директор на Национален фонд Култура“ д-р Мирена Станева и

...
Изпълнителния директор на Национален фонд Култура“ д-р Мирена Станева и
Коментари Харесай

Изпълнителния директор и петима членове на Национален фонд Култура подадоха оставки |

Изпълнителния шеф на Национален фонд „ Култура “ доктор Мирена Станева и още петима членове на фонда подадоха оставка през днешния ден.

Това се е случило по време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата Атанас Атанасов с членове на УС на фонда. Министърът е насочи зов за групова оставка на Управителния съвет за слагане на ново начало на работата на НФК.

Още при започване на срещата е станало ясно, че от доктор Мирена Станева и доктор Нели Стоева към този момент са подали оставките си пред министъра. Последвали са и тези на още трима членове - проф. Христо Йоцов - барабанист, аранжор и композитор, Боян Ангелов - ръководител на Съюза на българските писатели, Георги Керезов - представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева - заместник-изпълнителен шеф на Национално съдружие на общините в България.

Останалите членове на НФК обаче са отказали да подадат оставките си.

Те са Велико Маринчевски - доктор в Националната художествена академия, Цанко Василев - културен управител, и Елена Николова - представител на Министерство на културата. 

Като мотив за оставката на НФК министър Атанасов е показал повече от екстравагантен претекст - " насъбраните негативи, които не могат да бъдат подценявани ".

До момента Министерство на културата не е съобщило никакъв различен съответен претекст за желаните оставки. 

От прессъобщението на МК стана ясно още, че министър Атанасов е подчертал неколкократно, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на УС, само че и че при изискванията, в които сега се постанова вземането на решения, водещ става компромисът.

" Моят зов за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен заслужен и почтен метод да опитаме да върнем доверието към работата във фонда - освен обществено, само че и измежду всички хора на изкуството, които разчитат на неговата поддръжка, с цел да осъществят плановете си ", е споделил министърът.

" Напълно съзнавам, че повода за подозренията за безпринципно систематизиране на средства, прокарването на персонални пристрастия, както и неналичието на претекстове за вземането на съответни решения, не са адресирани единствено към сегашния състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, считам, че една такава групова всеотдайност си заслужава в името на отговорността, която следва за фонда към всички, ангажирани в областта на културата ", е добавил той.

OFFNews.bg изпрати 4 въпроса до пресцентъра на МК във връзка невижданото искане на оставки през днешния ден.

1. Каква е действителната причина за поисканата от министър Атанасов групова оставка на Управителния съвет на НФК?

2. Има ли заведени каузи против Национален фонд " Култура "?

3. Има ли общо днешното искане на министъра с изказванията на шефа на една фондация, че „ в протоколите от съвещанията на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “ от ноември има скандални случаи, които занапред ще имат своята развръзка в съда, както и че са били отхвърляни към този момент утвърдени от креативна и административна комисия планове заради името им “ (25.01.2022 година, БНР).

4. Процедурите по оставки и избиране на нов състав на НФК ще повлияят ли на финансирането на културните планове?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР