Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда не е издавала разрешения

...
Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда не е издавала разрешения
Коментари Харесай

Инспекцията по труда не разрешава младежи под 16 г. да се обучават по дуалната система

Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда " не е издавала позволения за включване в дуална система на образование на лица, ненавършили 16 години. Училищата, сключили контракти с предприятия за включване в дуална система на образование, не са работодатели на учениците, които се образоват посредством работа по смисъла на Кодекса на труда, заради което не подлежат на надзор от страна на ИА ГИТ. Това декларира общественият министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос за инспекции на Инспекция по труда за съблюдаване на член 302 от Кодекса на труда, по отношение на дуалното образование, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Петков осведоми, че в границите на настоящия надзор ИА ГИТ прави инспекции по работните места, за които е поискано и надлежно издадено позволение да бъдат наети малолетни лица, в това число включени в образование посредством работа. В този смисъл от контрола се обгръщат всички предприятия, наели малолетни лица за осъществяване на планове за образование посредством работа, само че при инспекциите се прави общ надзор за съблюдаване на трудовото законодателство, т.е. във връзка с всички работещи, а освен по отношение на включените в дуална система на образование. Нарушения, свързани съответно със закрилата на труда на малолетните лица, включени в образование посредством работа, не са открити, акцентира Петков.

През образователната 2015/2016 година са издадени позволения за наемане на работа на малолетни лица по отношение на дуалната система на образование на 2 предприятия, през образователната 2016/2017 - на 19 предприятия, а през образователната 2017/2018 година - на 30 предприятия. Проверките на предприятия, в което се образоват възпитаници, включени в дуалната система на образование, за образователната 2018/2019 година предстоят. Част от предприятията са поискали позволения и през трите години, добавя министърът.

Той оповестява още, че икономическите действия на предприятията, за които са издавани позволения за дуално образование, са създаване на електрически инсталации; произвеждане на промишлено хладилно и вентилационно оборудване; търговия на дребно с компютри; инсталиране на машини и оборудване; произвеждане на други електрически и електронни проводници; търговия на едро с компютри, периферни устройства и софтуер; систематизиране на електрическа енергия; обработка на товари; произвеждане на оптични уреди и детайли и фотографска техника и други

В процеса на издаване на разрешенията специалисти на ИА ГИТ съветват при нужда работодателите какви са условията и какви ограничения следва да подхващат, с цел да бъдат избраните от тях работни места подобаващи за работа на малолетни лица.

По отношение броя на обхванатите в дуалната система на образование възпитаници, ИА ГИТ не може да показа информация. Следва да се има поради, че част от включените в дуалната система на образование може да имат навършени 18 година и надлежно да не се изисква позволение от ИА ГИТ за подписване на трудов контракт с тях. Друга част да се образоват в паралелки, включени в дуалната система на образование, само че да нямат навършени 16 година и надлежно да не са включени в образование посредством работа. ИА ГИТ може да даде информация във връзка с броя на издадените позволения за наемане на малолетни лица по отношение на дуалната система на образования. През образователната 2015/2016 година са издадени 11 бр. позволения за наемане на работа на малолетни лица по отношение на дуалната система на образование от една регионална дирекция „ Инспекция по труда " (ДИТ), през образователната 2016/2017 - 127 бр. от 5 ДИТ, а през образователната 2017/20) 8 година - 225 бр. от 5 ДИТ. За образователната 2018/2019 година досега издадените позволения са 369 бр. от 11 ДИТ, се споделя още в отговора на министъра. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР