Изолацията в месеците на пандемията се отразява изключително вредно на

...
Изолацията в месеците на пандемията се отразява изключително вредно на
Коментари Харесай

Проф. Виолета Йотова: Изолацията се отразява изключително вредно на децата

Изолацията в месеците на пандемията се отразява извънредно нездравословно на децата , споделя педиатърът проф. Виолета Йотова. Тя управлява Първа детска клиника в Университетската болница „ Света Марина “ във Варна. 

Проф. Йотова ръководи и Катедрата по педиатрия и здравна генетика в Медицинския университет във Варна. Завършва медицина в морската столица, специализира педиатрия, детска ендокринология и заболявания на обмяната. От 10 години е ръководител на Държавната комисия за отсъждане на компетентност по детска ендокринология и заболявания на обмяната. Проф. Йотова е специализирала в Ротердам и Единбург. Има десетки изявления. Основните ѝ научни разработки са в региона на детския диабет. Директор е на Експертния център по редки ендокринни болести към „ Света Марина “. Тя е измежду лекарите, които оказват помощ с опита и експертизата си за благотворителната самодейност „ Българската Коледа “.  

„ В последните години - в желанието да опазим децата, в желанието си да създадем стерилни условия за тях изкривяваме човешката природа . Когато пристигна дете, на което би трябвало да се вземе кръвна проба, от време на време е толкоз фрапантно преживяването, че се постанова да напомням на медицинските сестри, че това дете не се е катерило по дървета, не е жилено от оса, не е виждало страдалчество. Затова би трябвало малко по-малко стерилна среда “, показа пред БНР проф. Виолета Йотова. 

Според нея, когато работиш с деца, работиш и с тяхното разширено семейство , а в последните сложни месеци и за медиците, и за дребните пациенти  е значимо да запазиш усмивката си

„ Изолацията е извънредно нездравословна за децата. Те израстват, копирайки възрастния свят. Ние им отнехме тази опция, оставихме им единствено един екран, който сервира накриво действителността. Трябва да се вразумим и не би трябвало да им спестяваме тестванията, тъй като по този начин не ги приготвяме за живота “. 

Проф. Виолета Йотова е получавала доста оценки. Сред последните е почетният знак на президента . Най-голямата премия за нея, обаче, остава:

„ Няколкото фрази, които една майка ми сподели, че сме се срещнали с доверие, че ще ѝ оказа помощ и с благопожелание да не преставам все по този начин “. 
Интервюто с проф. Виолета Йотова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР