Измръзванията са локални промени, причинени от ниска температура, предимно атмосферен

...
Измръзванията са локални промени, причинени от ниска температура, предимно атмосферен
Коментари Харесай

Ето защо не трябва да допускате измръзване на лицето

Измръзванията са местни промени, породени от ниска температура, най-вече атмосферен въздух. Високата мокрота и вятърът също могат да допринесат за измръзване. Най-вероятно е измръзване на пръстите на лицето, ръцете и краката, както и ушите и носа. Като се има поради тежестта на измененията и увреждането, разграничаваме три степени на измръзване.

Причините за измръзване

Освен студения въздух, вятърът и влагата също способстват за образуването на измръзване. Те са доста положителни топлопроводници, които разрешават на тъканите да се охладят доста бързо, даже при позитивни температури, да вземем за пример от +2 до +6°Ц.

Кой е най-вероятно да страда от измръзване?

В момента измръзването по явни аргументи най-често се среща при бездомните и при хора, работещи навън. Често се срещат и измежду хора, практикуващи зимни спортове и планински туризъм. Измръзвания се диагностицират и при хора с психологични разстройства и злоупотребяващи с опиати.

Където и да измръзне човек е изключително рисково, само че при измръзване на лицето, могат да се получат доста тежки последствия.

Какви са затрудненията при измръзване на лицето?

В взаимозависимост от тежестта и продължителността на излагането на мраз, измененията, породени от измръзване, могат да бъдат обратими или необратими. Едно от най-честите затруднения вследствие на измръзване на лицето са хроничните сензорни нарушавания (хиперестезия до мраз, хипоестезия). Трябва да се помни, че при пациенти с анамнеза за измръзване има нараснал риск от рецидив в същата област на тялото. Друго затруднение е артритът, породен от измръзване. При дълготрайно и доста интензивно излагане на мраз може да възникне некроза и зараза, което може да докара даже до ампутация на повредената част от тялото.

Друго, което може да има негативно влияние:

- отмалялост,

- апетит,
Как да превърнем неприятния СТУД в наш другар
Месеците, през които прекосяваме сега, ни засипват със студено време, сняг, превалявания и така нататък Появяват се другите сезонни грипове и...
Прочети повече
- анемия,

- диабет,

- при човек в преклонна възраст - понижен сърдечно-съдов потенциал

- резултатите на алкохол или опиати (правилното чувство и реакция на мраз са нарушени),

- болести на кръвоносните съдове,
Пийте тези питиета, с цел да не ви е студено в лютата зима!
Е, тази година (както и предходната впрочем) зимата по нашенско комай не ще да е доста люта. Но, по този начин или другояче, щом температурите се смък...
Прочети повече
- периферна невропатия (увреждане на дребни нерви, да вземем за пример заради недостиг на витамин).

Измръзвания - признаци

Преди да настъпи измръзване на лицето, човек стартира да има чувство за парене, което бързо става изцяло нечувствително и лицдто придобива тебеширено бял цвят. С течение на времето цветът се трансформира на лилаво-виолетов и се появява оток.

Когато измръзването е леко, кожата е алена. Леките измръзвания също се характеризират със суха кожа и мощна болежка, до момента в който при по-тежки лезии кожата побледнява, води до сетивни нарушавания и изтръпване. В случай на синофилно оцветяване на кожата, неотложно потърсете незабавна помощ. При по-тежко увреждане може да се наложи използване на серум срещу тетанус (увреждане от втора степен нагоре).

Запомнете! Независимо с какъв тип измръзване имамтее работа – всяко едно би трябвало да бъде прегледано от доктор.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР