Изминалата 2022 година се превърна в година на сериозни изпитания

...
Изминалата 2022 година се превърна в година на сериозни изпитания
Коментари Харесай

Криза след криза! Какво ги очаква САЩ през новата година?

Изминалата 2022 година се трансформира в година на съществени тествания за американските политици. Възрастният президент, инфлацията, украинският спор и вътрешните несъгласия са единствено част от проблемите, пред които са изправени Съединени американски щати. За това с какво Америка влиза в 2023 година

Антирекордите на Байдън

Проучванията демонстрират, че множеството американци не желаят втори мандат за Джо Байдън.

Потискащите резултати от изследванията на публичното мнение са всекидневие американския водач. Преди година той би антирекорди по известност, от време на време даже заобикаляйки предшественика си Доналд Тръмп.

Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че против Байдън се опълчват освен обичайните съперници на демократите - републиканците. Съпартийците също не са въодушевени от водачеството му.

Основната причина е възрастта. Байдън е на 80 години, в случай че реши да се кандидатира и да стане президент, то до края на втория си мандат ще стане на 86. Още в този момент американските жители се притесняват за здравето на президента. Той се заплита понякога, обърква места и позиции и като цяло се държи не напълно съответно.

Следователно е явно, че рейтингът на президента ще продължи да пада: хората се опасяват от утежняване на здравословното му положение. Байдън се пробва да си върне точките благодарение на вътрешнополитически стъпки. И ненапълно даже съумява.

Битката против инфлацията

Основното достижение на вътрешната политика на Байдън може да се назова законът за понижаване на инфлацията, който беше признат от двете камари на Конгреса през лятото. Актът, обвързван с климатичния дневен ред, утвърждава ограничения за прекосяване на Съединени американски щати към зелена сила.

Документът планува субсидиране на локални снабдители на електрически транспортни средства и акумулатори. За купувачите на коли, създадени напълно в Съединени американски щати, ще бъдат въведени данъчни облекчения.

Както възнамеряват създателите, това ще понижи тежестта както за производителите, по този начин и за клиентите.

Освен това законът включва понижаване на цените на медикаментите за получателите по програмата „ Медикейд “, както и доста нарастване на налозите за корпорациите и богатите американци.

Населението хареса закона, както се вижда от леко нарасналите рейтинги на президента. Анализаторите означават, че Байдън и неговите сътрудници са възприели отчасти тактиката на някогашния президент Доналд Тръмп: „ Америка преди всичко “. Подобен поврат обаче провокира неодобрение измежду европейските сътрудници на Съединени американски щати.

Развод от Европейски Съюз

Когато Байдън встъпи в служба, посланието му към Европейски Съюз звучеше обнадеждаващо. " Америка се завръща! " сподели той, което значи, че съдействието сред Съединени американски щати и Европейски Съюз ще се върне на равнищата преди Тръмп.

След началото на съветската спецоперация в Украйна се случи тъкмо това. Обединени пред лицето на общ зложелател, Америка и Европа сполучливо договориха пакети от наказания.

Първите признаци на рецесията се появиха с наближаването на зимата. В американската преса все по-често стартират да мигат изявления за засилващото се неодобрение на Брюксел от „ случките ” на Вашингтон. Ако Съединени американски щати са релативно самостоятелни в енергийните въпроси, което се признава и от Белият дом, то за Европейски Съюз антируските газови и петролни наказания се оказаха мъчителни.

Но последната капка, която преля чашата на търпението на Европа, беше упоменатият антиинфлационен закон.

В Европейски Съюз актът на Байдън беше счетен за протекционистичен, дискриминационен, нарушаващ разпоредбите на СТО и разделящ Запада. Именно с такива тези се изрече френският президент Еманюел Макрон по време на визитата си във Вашингтон в края на ноември. Решиха да продължим договарянията в границите на Трансатлантическия съвет за търговия и технологии (TTC), плод на въображението на Байдън, символизиращ неразривната икономическа връзка на Америка с Европа. Но и там Брюксел не получи отстъпки от Вашингтон.

В резултат на това до 2023 година Съединени американски щати и Европейски Съюз доближиха с несъгласия, доста по-дълбоки, в сравнение с при Тръмп. Като се има поради, че антиинфлационният закон влиза в действие през януари и европейците не чакат отстъпки, разцеплението явно ще се задълбочи.

На източния фронт всичко е умерено

Умората на европейците от украинската рецесия не визира по никакъв метод американските управляващи. Вашингтон към момента е подготвен да окаже на Киев всякаква допустима помощ. И в този смисъл Байдън си развърза ръцете, като напролет възроди Закона за ленд-лийз от Втората международна война.

Макар и не без неприятни произшествия. Според американската преса по време на един от телефонните диалози с Владимир Зеленски президентът на Съединени американски щати сякаш е повишил звук на украинския сътрудник - поради постоянните недоволства на Киев за незадоволителна поддръжка.

Но до края на годината държавните глави още веднъж разговаряха по телефона. Според формалните отчети те са координирали позициите си и са постигнали обилни съглашения.

Все още не е ясно какви са тези " съглашения ". Известно е обаче ясното желание на Байдън да избегне директното присъединяване на Съединени американски щати в украинския спор. Ето за какво, макар постоянните обещания на Киев да се причисли към НАТО, Вашингтон не форсира този въпрос.

Конгресът е разграничен

Но главното тестване за американския политически естаблишмънт не бяха толкоз инфлацията и външните рецесии, колкото обичайните междинни избори.

Гражданите на Съединени американски щати през ноември преизбраха Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и една трета от членовете на Сената (горната камара).

Цялата обстановка през 2022 година беше плачевна за демократите: те имаха цялостен надзор над Конгреса, само че рискуваха да го изгубят изцяло. В доста връзки позициите на " магаретата " (Демократическата партия) бяха повлияни от отрицателните оценки на Байдън. „ Слоновете “ (републиканците) имаха всички шансове за безусловно водачество.

Триумфът на консерваторите обаче не се случи. В Камарата на представителите те завоюваха по-малко от 20 места, като въпреки всичко завоюваха болшинство, а в Сената даже изгубиха едно кресло - т.е. управлението там остана за демократите.

Новият състав на конгреса ще стартира работа през януари. Със загубата на цялостен надзор над демократите, за Байдън ще бъде по-трудно да прокарва начинания през враждебна долна камара, само че той има място за пазарлъци в горната камара. Следователно резултатите от междинните избори за демократите са доста по-малко мъчителни, в сравнение с за републиканците, които в този момент са принудени да се прегрупират.

Тръмп не се завърна

Сериозен удар по " слоновете " бяха наказателните каузи против Доналд Тръмп. Той остава един от най-популярните политици в Съединени американски щати и елементарно изпреварва Байдън в анкетите. Репутацията на някогашния президент обаче беше разрушена от следствие за изнасянето на секретни документи от Белия дом.

На изборите за Конгрес Тръмп даде декларативна и даже финансова поддръжка на болшинството от републиканските претенденти. Самият той дефинира резултатите от вота като позитивни, само че в партията, където се чакаха по-впечатляващи резултати, не скриха разочарованието си. И небрежно започнаха да търсят заместител.

Един от разновидностите е Рон ДеСантис, 44-годишният губернатор на Флорида. Той се показа добре на междинните избори и възрастта е на негова страна, за разлика от възрастните Тръмп и Байдън.

Именно ДеСантис може да се трансформира в главен проблем за настоящия президент. В последна сметка подготовката за предизборната акция през 2024 година в действителност ще стартира през 2023 година и в нея относително младият претендент има огромни шансове за триумф. Бъдещето на американската политика зависи и от това по какъв начин ще се държи Байдън, който не говореше прекомерно безапелационно през последната година.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР