Изминаха почти 13 години от опустошителното земетресение и цунами, които

...
Коментари Харесай

На какво научи Япония един век земетресения

Изминаха съвсем 13 години от опустошителното земетресение и цунами , които провокираха повреда в нуклеарната централа във Фукушима , написа „ BBC “. Но спомените в Япония са към момента пресни. А в понеделник всички те ще се завърнат на напред във времето, защото в Ишикава започнаха трусовете и се задействаха алармите за цунами.

Предупрежденията не са нещо извънредно в Япония . Когато за първи път се реалокирах там, скачах от леглото при най-малкото разлюляване на постройката ни. Така стартира роман на журналиста на „ BBC “ и продължава: след няколко месеца обаче към този момент спях по време на трусовете. А в Япония земетресенията бързо се трансформират в част от живота. Донякъде свикваш с тях. Все отново постоянно е налице това натрапчиво възприятие в задната част на съзнанието ти. Кога ще се случи идващото огромно земетресение ? Достатъчно сигурна ли е нашата постройка? “

За това потомство всички тези страхове се сбъднаха на 11 март 2011 година В продължение на две минути земята се раздруса по метод, който никой не е преживявал. То продължи и продължи, и продължи. Всеки, който го е претърпял, може да опише къде тъкмо се е намирал и какъв брой ужасяващ се е чувствал. Но предстоеше и по-лошо.

В рамките на 40 минути първото цунами се стовариха върху брега, разбивайки се в морските стени и помитайки градове и села на стотици километри по североизточното крайбрежие на Япония, като всичко това се предаваше онлайн по малкия екран от новинарски хеликоптер, който висеше над град Сендай . Следващият ден донесе още по-ужасни вести – нуклеарна електроцентрала беше в рецесия . Топенето на нуклеарната централа във Фукушима беше почнало. На стотици хиляди хора беше подредено да изоставен домовете си . Дори Токио не се усещаше в сигурност.

Отпечатъкът от този ден остави дълбока групова контузия . През идващите месеци си търсех ново място за живеене в Токио. Съпругата ми учеше геоложки карти, с цел да види къде е най-здравата канара – на високо място, надалеч от всевъзможни реки. Тя беше захласната от възрастта на постройките. Беше безапелационна:

„ Не търсим нищо, издигнато преди 1981 година

След като се преместихме в нашата постройка от 1985 година, започнахме да си набираме храна и вода. Под мивката в банята бяха натъпкани кутии с авансово опаковани кашони със период на валидност пет години.

Ужасът и шокът от 2011 година щяха да се върнат в този понеделник. И въпреки всичко последното земетресение е и забележителна история за триумфа на Япония . Япония не оповестява за земетресенията по магнитуд. Тя оповестява какъв брой мощно се тресе земята . Скалата е от 1 до 7. В понеделник в Ишикава трусовете доближиха оптималната стойност – 7 .

Имаше необятно публикувани опустошения на пътища и мостове . Трусът е отприщил големи свлачища . Но по-голямата част от постройките към момента стоят.

В огромните градове Тояма и Каназава животът към този момент се връща към някаква нормалност . Разговарях с другар от близкия град Кашивазаки. Ето какво ми описа той:

„ Беше в действителност ужасяващо . Това е най-голямото злополучие, което съм преживявал тук. Трябваше да се евакуираме надалеч от брега. Но към този момент се върнахме вкъщи и всичко е наред . “

Това е забележителна история на един инженерен успех, който стартира преди век , през 1923 година, когато мощно земетресение удря Токио. Голямото земетресение Канто, както е известно, изравнява със земята големи елементи от града. Модерните тухлени здания, издигнати по европейски пример, се разпадат. Последиците довеждат до правенето на първия в Япония кодекс за резистентност на здания при земетресение . От този миг нататък новите здания би трябвало да бъдат подсилени със стомана и бетон . Дървените здания ще имат по-дебели греди.

Всеки път, когато страната е била наранена от мощно земетресение, вредите са били проучвани и разпоредбите са били обновени. Най-големият скок е изработен през 1981 година, след което всички нови здания се нуждаят от ограничения за сеизмична изолираност . След земетресението в Кобе през 1995 година още веднъж бяха извлечени спомагателни поучения.

Мярка за триумфа е, че когато през 2011 година удари мощното земетресение с магнитуд 9,0, равнището на труса в Токио доближи 5. Това е същото като разтърсването, което японската столица претърпява през 1923 година

През 1923 година градът е подравнен със земята – умират 140 000 души. През 2011 година големи небостъргачи се разклатиха, прозорците се счупиха, само че не паднаха огромни здания. Именно цунамито е умъртвило толкоз доста хиляди хора, а не трусовете на земята.

Има фотоси от Ишикава на остарели дървени къщи, разрушени от земетресението . Една съвременна постройка се е срутила, макар че новинарските канали побързаха да посочат, че тя е издигната през 1971 година Съобщава се, че няколко души са починали . Много хора са ранени.

Трудно е обаче да се сетим за друга страна на Земята, която би могла да преживее сходно земетресение, без да бъде наранена доста по-тежко.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР