Измина повече от седмица, откакто на 7 октомври Афганистан беше

...
Измина повече от седмица, откакто на 7 октомври Афганистан беше
Коментари Харесай

Останахме без нищо: Оцелелите от земетресението в Афганистан разказват за травмите

Измина повече от седмица, откогато на 7 октомври Афганистан беше обиден от мощно земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер, което опустоши западната провинция Херат, оповестяват от CNN.

Това е едно от най-смъртоносните трусове в Афганистан от години насам. През последната седмица не престават постоянните вторични земетресения, които възобновяват опасенията на оживелите, че към този момент развалените домове могат да се срутят всеки миг.

В неделя сутринта стана следващият мощен трус, още веднъж с магнитуд 6,3 по Рихтер, с епицентър северозападно от Херат, съгласно показанията, регистрирани от Геологическата работа на Съединени американски щати (USGS) и Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC).

Новият трус е блъснал на дълбочина от 6,2 благи (10 км), добавя EMSC - относително плитък трус, който може да усили разрушителната му мощ.

Тъй като районът към този момент се е раздрусал от неотдавнашната сеизмична интензивност, международните групи за помощ и избавителните екипи настояват, че страната е изправена пред ескалираща филантропична рецесия, която се дължи на войната и срутва на стопанската система. Те прибавят, че още по-тревожно ще бъде възобновяване на хората.

" Положението в Афганистан към този момент беше извънредно тежко ", споделя Маулави Мутиул Хак Халес от афганистанското сдружение на Червения полумесец. " Хората таман бяха почнали да се възвръщат, когато ни сполетя следващата серия от мощни трусове, всички в границите на по-малко от седмица. На всичкото от горната страна идва зимата и има незабавна потребност от заслон, храна и здравни грижи. "

Оцелелите са тежко ранени и разтърсени, настояват чиновници. Много от тях са с тежки контузии.

" Ние сме безсилни... разселени и бездомни ", споделя Захер - един от оживелите. " Досега не съм получавал никаква помощ, с изключение на бутилка с вода. Как да оцелеем, като седим и спим на тези камъни и твърда земя? "

Една от оживелите, 35-годишна жена на име Фатима от регион Зиндех Джан в провинция Херат, е избавена отдолу под отломките и в този момент се възвръща в болница.

Седемте ѝ деца са починали при земетресението.

Според лекарите Фатима е толкоз травмирана, че не може да приказва за децата си, без да получи припадък на суматоха.

" Два пъти попаднах под парчета - първия път бях избавена от членове на фамилията. Вторият път беше, когато се върнах у дома, с цел да спася децата си, и къщата още веднъж се срути върху мен ", споделя тя.

" Изгубих схващане. Не си припомням нищо по-късно. Изпитах доста болежка и тъга... изгубихме всичко в живота си, нищо не остана ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР