Измамите с фалшива или кражба на самоличност са едни от

...
Измамите с фалшива или кражба на самоличност са едни от
Коментари Харесай

12 млн. души годишно са потърпевши от измами с фалшива или открадната самоличност

Измамите с подправена или кражба на идентичност са едни от най-разпространените в международен мащаб.

Всяка година приблизително 12 млн. души стават обект на закононарушения , свързани с кражбата на идентичност. От тях, 3 млн. души са към този момент умряли . Данните идват от най-голямата международна компания, произвеждаща програмен продукт, който защищава кредитни карти и мобилни телефони от скиминг устройства.

Младите хора и студентите са изключително застрашени от сходни закононарушения, защото множеството имат чисти финансови и кредитни досиета и това разрешава техните персонални данни да бъдат употребявани с незаконни цели.

Около 7% от всички хора, употребяващи смарт телефони , са ставали обект на машинация, обвързвана с кражба на идентичност. Причини за това са следните обстоятелства: 62% от тях нямат ключова дума на мобилните си телефони, а 32% резервират персоналните си данни на телефоните.

В поредност от репортажи в bTV Новините репортерът Росен Цветков описа за усърдно построеният подправен облик Александър Николов – лъжец, съумял да открадне хиляди левове от консуматори в обществените мрежи.

Най-често подправените самоличности и кражбата на персонални данни се употребяват за финансова машинация.

Подобно създаване на подправена идентичност и потреблението на фотоси на непознати в обществените мрежи не е нещо непознато в международен мащаб.

В историята има стотици случаи на сходни измами, които са свързани с кражбата на идентичност или построяването на напълно нова такава.
Първин Уорбек
Една от най-старите сходни измами е през XV век, когато Първин Уорбек – иконом на благороднически семейства в Англия, стартира да се показва за тогавашния крал на Англия Хенри VII. Много благородници били заблудени от измамата, като кралете на Франция и Шотландия били безусловно уверени, че беседват с краля.
Амар Сингх
Цената на най-скъпата сходна машинация възлиза на 13 млн. $. В продължение на години съпрузите Амар и Неха Сингх съумяват да откраднат персоналните данни на хиляди хора от целия свят. Тази информация по-късно била употребена за вписване на нови кредитни карти във Англия.

Кражбата на идентичност не е необикновена и за известните персони. Световноизвестният артист Гари Олдман имал съществени проблеми с сходно закононарушение, откакто Марк Туфано дълго време се представял за Олдман. Измамникът дори съумял да убеди няколко продуцентски компании, че приема функции, предлагани на Олдман.

Безспорно обаче най-големият лъжец в историята, който години наред е живеел, прикрит зад подправено построени самоличности, е американецът Франк Абигнейл.
Франк Абигнейл
Преди да навърши 21 години, Абигнейл сполучливо се представял за юрист, доктор, специфичен сътрудник и водач на компанията „ Пан Ам”. Благодарение на подправените си самоличности, той е съумял да осребри стотици фалшифицирани чекове и да открадне милиони долари.

По-късно Абигнейл бива хванат и лежи в пандиза, само че подписва договорка с ФБР и сега работи като съветник за финансови измами в специфичното бюро.

Именно неговата история е разказана във кино лентата „ Хвани ме, в случай че можеш”, а основната роля е изиграна от носителя на „ Оскар” Леонардо ди Каприо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР