Изложба в памет на модния и арт фотограф Алекс Манчев

...
Изложба в памет на модния и арт фотограф Алекс Манчев
Коментари Харесай

Откриха изложба в памет на фотографа Алекс Манчев

Изложба в памет на стилния и арт фотограф Алекс Манчев беше открита в изложба Vivacom Art Hall на " Оборище " 5 в столицата.

Талантливият фотограф, който е с съветски корени, умря през 2020 година в Санкт Петербург. Той си отиде едвам на 35 години.
Алекс Манчев страдаше от бъбречна непълнота и съгласно негови познати е чакал да му бъде направена комплицирана трансплантация. 

Близо 3 години по-късно негови близки и другари проведоха експозицията " Спомен от Париж ". Част от нея са едни от най-популярните фотографии на Алекс Манчев, измежду които фотоси от бекстейджа на Седмицата на модата в Париж, както и непоказвани до момента фрагменти. 



Последните фотоси на Манчев бяха от сбирката на стилния ливански гуру Захир Мурад, непосредствен другар на Енджи Касабие, напомнят уредниците на изложбата, измежду които е и пиар специалиста Атанас Лазаров. 

Средствата от картините ще отидат за деца нуждаещи се от бъбречна трансплантация.

Алекс Минчев е приключил Нов български университет и Националната художествена академия със компетентност Фотография. „ The Freedom Project ” е един от най-големите негови планове, в който той целеше да разголи освен физически дамата, само че и духовно.

Алекс демонстрира дамата в нейните секрети мигове, каква е, когато е сама в своя дом-крепост. Когато обществото не гледа, не подлага на критика и няма глас, а тя е свободна да бъде същинската себе си. Не майка, не стопанка, не брачна половинка, а чисто и просто един общ множител на всичко това – жена.



Алекс Манчев е снимал едни от най-известните персони в стилния отрасъл у нас. Той е fine art фотограф, само че в главата си е художник. Фокусът му е Жената, а обичаният му инструмент – контрастът.

Най-важно в работата му е човешката връзка сред модел и фотограф, а задачата на актовите фотоси, които прави, е освен да покажат хубостта на голото тяло, само че и да разкрият характера на снимания обект. Жените на Алекс са голи, само че не уязвими, нежни, но-силни. Чернобялото е обичаният му цвят и доста държи на него поради експресивността на контраста. 

" Аз съм класик, идеалист и преди всичко - благородник. Съзнанието ми е затворено във времената, в които мъжката дума е била закон, а това, да отвориш вратата на дамата, обикновен табиет. Моя сцена е Светът - съвремието, в което има жадност за отминалите времена, жадност за мощни страсти и дълбоки мисли ", разказа себе си Алекс Манчев пред уеб страницата за просвета " Прототип ".

" В началото за мен фотографията беше комерсиална. Издържах се от фотографски поръчки в разнообразни сфери - от събитийна през рекламна и фешън до интериорна снимка. В момента не одобрявам комерсиални поръчки, а бленувам да се осъществявам като актьор и да предлагам сниманите от мен художествени фрагменти като картини в лимитирани издания. Какъвто е казусът и с календара The Freedom Project ", описа Алекс Манчев.

Неговата фантазия бе в София да има музей на фотографията или най-малко същинска фотографска изложба, каквито има в Берлин и Ню Йорк. 

Изложбата " Спомен от Париж " може да бъде забелязана до 4 ноември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР