Изложба с илюстрации на Ана Монтеро към книгата на Луис

...
Изложба с илюстрации на Ана Монтеро към книгата на Луис
Коментари Харесай

Изложба “Неразказаните легенди на маите” на Ана Монтеро показват в Търново

Изложба с илюстрации на Ана Монтеро към книгата на Луис Монтеро „ Неразказани митове за маите “ ще бъде открита на 9 май в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “ във Велико Търново. Културната демонстрация се провежда с поддръжката на Посолството на Мексико в България.

Освен креативен тандем мексиканецът Луис Хулиан Монтеро Палма и българката Ана Огнянова Монтеро са семейство, което избира да живее в България, като сплотява духовно две толкоз разнообразни култури и светоусещания.

„ Неразказани митове за маите ” среща читателя с четири предания за маите Киче в опит да се отдели действителното от вплетените в него вярвания, суеверия, митичност. Авторката на илюстрациите Ана Монтеро е българска художничка, изучавала тайните и мистичните следи на мексиканските цивилизации и по-специално на маите. Тя е живяла в Мексико, където съумява да реализира пряк контакт с тази толкоз фамозна и забавна просвета от полуостров Юкатан. Участвала е в латиноамерикански изложения, където творбите ѝ са одобрявани с огромен интерес поради изповядваното от нея разбиране за индивида като „ дете на Вселената, чиито корени и материална обивка са от Земята, а Духът е повсеместен и пътуващ през времето и пространството, насочен към духовното, без боязън от Смъртта и без обвързване към Живота. “ Тя има вяра, че двете са едно цяло, част от безконечния цикъл за рационализиране и пречистване… “

Изложбата с илюстрации от Ана Монтеро ще продължи до 31 май.
Изложбата е част от програмата на Mes Hispanico – Месец на испаноезичните страни във Велико Търново.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР