Излезе книгата „Сравнителни политически системи“ с автор проф. д-р Георги

...
Излезе книгата „Сравнителни политически системи“ с автор проф. д-р Георги
Коментари Харесай

Излезе книгата „Сравнителни политически системи“

Излезе книгата „ Сравнителни политически системи “ с създател проф. доктор Георги Янков, създател и дълготраен началник на катедра „ Политология “, заслужил професор на УНСС, понастоящем шеф на Центъра за политологични проучвания. Книгата е плод на дългогодишни проучвания и продължение на предходното огромното проучване „ Политологичната мисъл от древността до наши дни “.

Според създателя политиката е значима и комплицирана човешка активност. „ Още Сократ и Платон са считали, че държавното ръководство е една от най-сложните човешки действия, която повече от всяка друга допуска надлежно обучение, образование и посвещаване. И тук се натъкваме на едно парадоксално несъгласие: една от най-сложните и значими човешки действия се упражнява (с известни изключения) от хора на приблизително, а в редица случаи и под междинното интелектуално ниво. Това е едно от фундаменталните несъгласия на политическата активност, което по-скоро се задълбочава от началото на XXI век “, счита проф. Янков.

В книгата създателят обяснява същността и смисъла на политиката. Той обръща внимание, че цел на същинската политика е постигането на " общото богатство ", да основава ефикасни и обективни правила за действие на обществената сфера, да основава и ползва управнически тактики и съответни обществени политики, да ръководи неравенствата в обществото, да взема решение спорове и други

Най-много място в книгата е отделено на сравнителния разбор на парламентарните, президентските и полу-президентските системи на ръководство. Засегнати са и особености на българската система на ръководство. „ Един от огромните модерни политолози и конституционалисти Морис Дюверже счита, че Конституцията на

Република България от 1991 година " сплотява най-хубавото и най-лошото в актуалната визия за парламентарен режим ". Според него един най-хубавите ѝ детайли е директният избор на президент и неговата позиция на " регулатор и висш съдия ".

Българският държавен глава се избира директно от жителите, сходно на президентите в полупрезидентските републики. По този метод определен президент, би следвало да упражнява действително конституционните си пълномощия. Но действителната власт на президента с изключение на от конституционните си пълномощия зависи и от редица други условия “, изяснява проф. Янков.

Книгата „ Сравнителни политически системи “ се състои от 3 раздела: Теоретико- методологично встъпление, Исторически политически системи и Съвременни политически системи, с общо 16 глави.

В послание към проф. Янков във връзка издаването на научния труд президентът Румен Радев показва: „ Вярвам, че книгата Ви и проучванията Ви, познати в България и по света, наред с поколенията студенти на учредената от Вас катедра „ Политология “, са достижение, което Ви дава повече от справедливо право на задоволство и горделивост “.

Проф. Янков има над 190 изявления, както и първото по рода си рейтингово проучване в България „ Най-успешните български министър-председатели (1879-2009) “.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР