Изкуствен интелект (ИИ) може точно да предскаже кои пациенти ще

...
Изкуствен интелект (ИИ) може точно да предскаже кои пациенти ще
Коментари Харесай

Изкуствен интелект предсказва развитие на Алцхаймер две години по-рано

Изкуствен разсъдък (ИИ) може тъкмо да предскаже кои пациенти ще развият заболяването на Алцхаймер през идващите две години. В изследване, включващо повече от 15 000 пациенти от клиника за лекуване на паметта, откриватели от университета в Ексетър откриват, че изкуственият разсъдък може да се научи да разпознава кой е най-застрашен от деменция с 92% акуратност.

Компютърният логаритъм е направил това, като е разкрил скрити модели в данните - анализирал е рутинна информация за пациентите, като да вземем за пример паметта и мозъчните функционалности, представянето на когнитивните проби и факторите на метода на живот.

ИИ може да промени метода, по който лекарите диагностицират деменцията, като им помогне да я открият по-рано и да стартират лекуване по-рано. Една от аргументите, заради които медикаментите не съумяват да лекуват деменцията, е, че третирането стартира, откакто заболяването към този момент се е показала.

Използването на изкуствен интелект за ранно разкриване може да понижи и броя на неправилно диагностицираните хора. Много лечими болести имат признаци, сходни на деменцията. Някои лекари се затрудняват да ги разграничат.

" Вече сме в положение да научим компютрите тъкмо да плануват кой ще развие деменция в границите на две години. Също по този начин сме разчувствани да научим, че нашият метод за машинно образование е съумял да разпознава пациенти, които може да са били неправилно диагностицирани. Това има капацитета да понижи догадките в клиничната процедура и доста да усъвършенства диагностичния път, като помогне на фамилиите да получат достъп до нужната им поддръжка допустимо най-бързо и най-точно ", споделя водещият създател на проучването професор Дейвид Люелин, представен от „ Стъди Файндс “, предава БГНЕС.

Екипът е наблюдавал 15 300 души, които са посетили 30 клиники за лекуване на паметта сред 2005 и 2010 година Алгоритъмът ги разпознава доста по-добре от специалистите невролози, като ги съпоставя с резултатите на пациентите в базата данни. Освен това към 8% (130) от диагнозите се оказали неправилни и се нуждаели от промяна по-късно. ИИ е разпознал над 80% от тези случаи.
Стареенето има три стадия, откриха откриватели
Учените от Станфордския университет описват за три стадия на стареенето на индивида. Статията на експертите е оповестена в научното...
Прочети повече
" Знаем, че деменцията е положение, от което се опасяват доста хора. Вграждането на машинно образование в клиниките за памет би могло да помогне да се подсигурява, че диагнозата е доста по-точна, като се понижи ненужният стрес, който може да аргументи неправилната диагноза ", споделя съавторът на проучването доктор Джанис Рансън.

Учените към този момент възнамеряват следващи изследвания, с цел да преценяват дали в близко бъдеще могат да внедрят ИИ за възстановяване на диагностиката, лекуването и грижите.

" Изкуственият разсъдък има голям капацитет за възстановяване на ранното разкриване на болесттите, които предизвикват деменция, и би могъл да революционизира процеса на диагностициране за хората, загрижени за себе си или за непосредствен човек, който демонстрира признаци. Тази техника е доста усъвършенстване в съпоставяне със съществуващите различни подходи и би могла да даде на лекарите основа за препоръчване на промени в метода на живот и идентифициране на хора, които биха могли да се възползват от поддръжка или задълбочени оценки ", прибавя доктор Роза Санчо от Alzheimer`s Research UK, която финансира плана.

В момента повече от 6 милиона американци страдат от заболяването на Алцхаймер. Оценките демонстрират, че броят на случаите на деменция в международен мащаб може да се утрои и да доближи 150 милиона през идващите три десетилетия.

Още от ТЕХНОЛОГИИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР