Изключително щедри се оказаха управляващите към държавното предприятие Пристанищна инфраструктура

...
Изключително щедри се оказаха управляващите към държавното предприятие Пристанищна инфраструктура
Коментари Харесай

Пристанището на Доган във Варна получава 220 млн. лв. от правителството

Изключително великодушни се оказаха ръководещите към държавното дружество ”Пристанищна инфраструктура ” и по-конкретно към купения от Ахмед Доган Топлоелектрическа централа „ Варна “ демонстрира утвърждения през вчерашния ден бюджет за 2020 година В идващите три години предприятието ще получи над 250 млн. лева под формата на финансови прехвърляния. 220 от тях са за разширение и модернизиране на пристанищната инфраструктура в региона на Варна.
Записаните в държавното решение цели на процедура съответстват с желанията за уголемение и развиване на пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна ", оповестени от новия му притежател - компания, в която акционери са някогашният транспортен министър Данаил Папазов и почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Тецът има и контракт за десетки милиони за поддържане на леден запас, оповестява Сега.

Макар за удълбочаване на методите към пристанището във Варна да се приказва от дълго време, действително развиване и съответни суми от държавния бюджет бяха избрани едвам откакто Топлоелектрическа централа " Варна " мина в частни ръце. Само за 2020 година е плануван трансфер от 111 млн. лева За 2021 година сумата набъбва до 131 млн., а през 2022 година са планувани по-скромните 11 млн. лева - толкоз, колкото години наред държавната компания е получавала, с цел да поддържа пристанищата за публичен превоз.

" Допълнителните средства за 2020 и 2021 година в общ размер на 220 млн. лева са за развиване на пристанищната инфраструктура в региона на град Варна във връзка със актуалните трендове за увеличение размера на корабите, което слага избрани условия по отношение на дълбочината на методите към пристанищните терминали. Тези капиталови решения ще разрешат бързото създаване на резервоар терминал, два терминала за зърно, един за течни товари (сярна киселина) и терминал за петролни артикули ", се показва в претекстовете за увеличената дотация.

Описанието на капиталовите решения съответствува с проектите за уголемение и развиване на остарялото въглищно пристанище на Топлоелектрическа централа " Варна ", показани през лятото от Данаил Папазов, изпълнителен шеф и ръководител на борда на шефовете на електроцентралата. Преди година мажоритарен дял в нея закупи почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, откакто купи за 3500 лева каузи на сина и дъщерята на Папазов в сдружението " Сигда “ - компанията, купила от ЧЕЗ варненската електроцентрала. През юли Папазов, който е някогашен министър на превоза в държавното управление на Орешарски и някогашен началник на държавното пристанище Варна, разгласи, че ползите на компанията са да развие зърнен и контейнерен терминал, където да обработва зърнени товари, корабни горива, битум, асфалт и олио. Тогава шефът на Топлоелектрическа централа " Варна " разгласи, че договарят с фонд, основан в Лондон, за 50%-но присъединяване в инвестицията.

Иначе по традиция най-вече бюджетни средства и отсега нататък ще гълтат двата жп колоса - БДЖ и Националната компания " Железопътна инфраструктура " - близо 600 млн. лева през 2020 година Съществен скок на финансовата дотация е очакван за БДЖ " Пътнически транспорти ". Планираните средства за следващата година са 139 млн., съвсем със 100 млн. лева повече от предни години. С тях отчасти ще бъде финансирано закупуването на нов преносим състав, както и поправки на съществуващата техника. БДЖ към този момент оповестиха поръчка за закупуване на 40 нови вагона, следва пускане на тръжна процедура и за 10 нови локомотива. Инвестицията ще е към 125 млн. лева Капиталовата дотация за 2021 и 2022 година ще бъде по-скромна - по 39 млн. лева на година.

БДЖ " Пътнически транспорти " ще получи и държавно подкрепяне в размер на 175 млн. лева във всяка от идните три години за покриване на понижени разноски по публичния пътнически транспорт, защото сдружението е длъжно да вози на ниска цена или гратис избрани категории пасажери - възпитаници, пенсионери, служители на реда, военни. Тази дотация е без смяна от предходни години и се дава посредством бюджета на транспортното министерство.

Субсидиите за НКЖИ за идващите три години - 2020-2022, се резервират без смяна - по 145 млн. лева на година. С тях се обезпечават финансирането и осъществяването на дейностите по поддържането и употребата на жп инфраструктурата. Отделно НКЖИ ще получи и финансов трансфер от 120 млн. лева за всяка една от идващите три години. Средствата са нужни за осъществяване на капиталовата й стратегия и по-точно за планове, за които не се обезпечават пари от европрограми. В главната си част те ще се насочат за поддържане на техническото и експлоатационното положение на съществуващата жп инфраструктура, както и за оборудванията по сигнализация и сигурност.

Традиционните транспортни дотации за транспорт на пасажери по нерентабилни автобусни и жп линии също се усилват с 8 млн. лева и следващата година ще са 36 млн. От тях 11 млн. ще получи особено Столичната община за вътрешноградски превоз. За транспорт на пасажери до планински и други отдалечени обитаеми места в страната са планувани 25 млн. лева

През 2020 година е повишена и дотацията на " Български пощи " за компенсиране на осъществената така наречен универсална пощенска услуга. Тя доближава 32.8 млн. лева Предприятието получава тези средства, тъй като е задължено да поддържа клонове и личен състав и в дребните обитаеми места, където няма никаква доходност. По 32 млн. лева са планувани и за 2021 и 2022 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР