Изказването му e по повод решението на Светия синод от

...
Изказването му e по повод решението на Светия синод от
Коментари Харесай

Митрополит Киприян: Нямаме писмо от сръбската църква

Изказването му e във връзка решението на Светия синод от понеделник в отговор на писмото-молба от МПЦ за признаването на нейната автокефалност.

БПЦ стартира договаряния с останалите църкви за македонската >>>

Старозагорският митрополит акцентира пред bTV, че самото решение на Светия синод на Българската православна черква (БПЦ), оформянето на текста и престижът на синодалните архиереи, в това число основаването на архиерейска комисия на БПЦ, която да се ангажира с настояването на Македонската православна черква (МПЦ), демонстрира подготвеност за помощ, а не дипломатическо отбягване на наболелия въпрос.

Митрополит Киприан бе избран да управлява Синодална архиерейска комисия на БПЦ за договаряния с останалите Поместни православни църкви за установяването на каноничния статут на МПЦ т. е. за признание на нейната автокефалност, защото от 50 година македонската черква има наложена схизма от Сръбската православна черква (СПЦ). А схизмата значи, че за останалите православни църкви те са разколници и като такива не се признават от останалия православен свят.

"Не ми е известно да сме получили мнение от сръбската черква ", сподели още старозагорският митрополит във връзка изявления в сръбските медии, че тамошните архиереи били сюрпризирани от решението на Светия синод в София да се застъпи за Македония и да повдигне на общоцърковно равнище въпроса за признаването на МПЦ.

Според неназовани източници в сръбските медии от Църквата в Белград имали упования, че синодът в София "ще остане на линията на каноничния ред " в църквата.

Киприян разясни, че ще имат договаряния със СПЦ по отношение на каноничния статут на МПЦ.

"Предполагам че през зимната сесия на Светия Синод нарочната синодална комисия ще се събере и ще разиска методът, по който да се продължат каноническите и дипломатически връзки с останалите православни църкви ", разясни още архиерът.

Това, че БПЦ е правоприемник на Охридската архипископия и това поражда страхове у някои кръгове, той разяснява, че в решението на Светия Синод е записано МПЦ, няма Охридска епископия.

"Предстоят договаряния - признаването на МПЦ в църковния свят е чисто канонически въпрос ", акцентира митрополит Киприан.

Три църкви са срещу ”осиновяването” на Македонската от БПЦ?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР