Изграждането на т.нар. трети градски ринг, нови километри метро, както

...
Изграждането на т.нар. трети градски ринг, нови километри метро, както
Коментари Харесай

Нови километри метро и булеварди: Столична община представи рекордния си бюджет

Изграждането на така наречен трети градски кръг, нови километри метро, както и строителство на още детски градини и ясли. Това са главните посоки, за които са отделени средства в новия рекорден бюджет на София за 2023 година Неговите характерности бяха показани през днешния ден от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и заместник-кмета с направление " Финанси " Дончо Барбалов.

Общината е планувала общи разноски на стойност 2.55 милиарда лева, което е с над 21% над бюджета за 2022 година, по който към момента работи локалната власт.

Проектът на финансова рамка ще бъде импортиран в Столичния общински съвет (СОС) още през днешния ден. До края на месеца ще бъде проведено публично разискване, а през септември следва да бъде гласуван.

Надявам се през септември депутатите да поддържат бюджета ни, тъй като по него ще работи в идващите два месеца моят екип, а по-късно и по него ще стартира работа идващият екип на общината “, означи Фандъкова.

Тя е безапелационна, че финансовата непоклатимост на града е непокътната и се работи интензивно по всички посоки, а „ освен по пренареждането на жълтите павета “.

„ Първият бюджет, който приготвих като кмет през 2010 година, беше за 1.2 милиарда лв.. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям. На първо място това се дължи на увеличените лични доходи на общината и по-голямата събираемост без нарастване на съществени налози и такси “, похвали се Фандъкова.

Средствата за вложения в сегашния бюджет са малко над 670 млн. лв.. От тях към 48% са от личните доходи на общината. Около 44% са средствата, предпазени по европейски стратегии за съответни обекти. Около 8% са целевите средства от държавния бюджет за вложения в София “, изясни столичният кмет.
Изграждане и ремонт на пътна инфраструктура
Най-голям дял са средствата за главен ремонт и създаване на улици и булеварди. Около 200 млн. лв. са планувани за създаване на 16 нови улици и булеварди, както и за главен ремонт на 36 улици, булевардни и мостове в разнообразни региони на града “, сподели кметът.

Най-големият стратегически заложен обект е построяването на така наречен трети градски кръг, включващ булевардите „ Филип Кутев “ и „ Тодор Каблешков “. Сред другите цели са продължаващото създаване на „ Ломско шосе “, връзката на града със Северната скоростна дъга, както и пробивът на бул. „ Рожен “. ФАндъкова напомни, че част от обектите към този момент са приключени, измежду които тунелът в квартал „ Люлин “.

До 15 септември се чака да бъде отворен за коли секторът през „ Княжево “, където се реконструира трамвайната линия, а през есента би трябвало да завърши и самата реорганизация на трамвайното трасе по бул. „ Цар Борис III “.

Изграждането на близо 100 километра канализация в 12 квартала са вторите по размер вложения, които възлизат на 104.5 млн. лева, сподели Йорданка Фандъкова. 69 млн. лева от тях са безплатни средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “.
Нови линии на метрото
„ Общо 79.5 млн. лева са средствата, които влагаме за създаване на три километра ново метро – от квартал „ Хаджи Димитър “ до „ Левски Г “. За страдание, сега разясняваме тематиката за индексациите на този обект. Той се финансира по Плана за възобновяване и резистентност, където не са заложени средства за индексации “, посочи Фандъкова.

По въпроса следва и среща с финансовия министър Асен Василев, с цел да не се стигне до загуба на средства.

Имаме подготвеност да стартираме създаване на шест километра ново метро през „ Слатина “, незабавно след решение на съда. Там няколко жители апелират проекта, уповавам се след решението на съда да стартираме, тъй като имаме определен реализатор “, добави Фандъкова.
Детски градини и учебни заведения
„ В строителството на детски градини и учебни заведения влагаме близо 60 млн. лв.. Това съвсем напълно са лични средства на общината, с които финансираме строителството на 45 нови здания на детски градини и детски ясли, както и на едно ново учебно заведение в „ Манастирски ливади “, разгласи кметът.

По думите ѝ още към 20 млн. лева ще бъдат отделени за поправки на детски градини и учебни заведения, финансирани по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.

Малко над 5 млн. лева лв. са планувани за създаване и ремонт на детски площадки.
Зелени планове
Зелените планове са различен акцент в бюджета на София. Фандъкова даде за образец реновирането на междублокови пространства, подмяната на отоплителните уреди, насърчаване на мощностите на завода за преправка на отпадъците и други.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР