С безплатни прегледи, измерване на артериалното налягане и консултации, с

...
С безплатни прегледи, измерване на артериалното налягане и консултации, с
Коментари Харесай

С множество безплатни здравни активности Български Кардиологичен институт отбелязва Световния ден за борба с хипертонията

С безвъзмездни прегледи, премерване на артериалното налягане и съвещания, с водещи кардиолози, учебно заведение за пациенти и изнесени прегледи лечебните заведения и медицинските центрове на Българския Кардиологичен Институт означават и тази година Световния ден за битка с хипертонията – 17 май.

се включва в самодейността с изнесени съвещания на централни местоположения в Бургас, и в самото лечебно заведение, където кардиолози ще мерят артериалното налягане на жителите, ще дефинират сърдечния риск и ще допринесат за възстановяване осведомеността, предварителната защита и контрола на сърдечносъдовите болести.Изготвени са лични анкетни карти за премерване на сърдечно-съдовия риск. Записвания за обзор в,се правят авансово на телефон 056/ 703 003.

Световният ден за битка с хипертонията се отбелязва от 2005 година по самодейност на Световната лига по хипертония, като главната цел е да се увеличи информираността на обществото за болестта, а оттова и да се усъвършенства предварителната защита.

По данни за Световната здравна организация 1,28 милиарда възрастни сред 30-79 години в света имат хипертония, като множеството (две трети) живеят в страни с ниски и междинни приходи.

Приблизително 46% от възрастните с хипертония не знаят, че страдат от това заболяване.

По-малко от половината възрастни (42%) с хипертония се диагностицират и лекуват.

Приблизително 1 на всеки 5 възрастни (21%) с хипертония я управлява.

Хипертонията е съществена причина за преждевременна гибел в международен мащаб.

Статистиката демонстрира, че пададолната възрастова граница на хипертонията и към този момент има регистрирани случаи на деца с това заболяване. Реалният брой на страдащите от артериална хипертония надвишава статистическите данни. Причината е, че българите рядко организират профилактични прегледи и търсят профилирана кардиологична помощ при към този момент мощно изразени признаци на хипертония и влошено качество на живот.

Стресът, тютюнопушенето, ежедневната приложимост на алкохол неправилното хранене и незадоволителното придвижване са главните фактори за голям брой болести на сърдечносъдовата система. Независимо от повода за появяването на хипертонията, последствията от нелекуването ѝ могат да бъдат съществени. Увеличава се рискът от инсулт, изострен миокарден инфаркт, бъбречна непълнота, визира се зрението и нанася доста други провали, тъй като високото кръвно налягане може да порази всички органи в тялото ни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР