Изгорени коли, десетки ранени и пострадали в поредния ден на

...
Изгорени коли, десетки ранени и пострадали в поредния ден на
Коментари Харесай

Мадрид не изключи "нито един сценарий" заради нестихващи безредици в Каталуня

Изгорени коли, десетки ранени и потърпевши в следващия ден на митинги поради присъди за каталунските сепаратистки водачи подтикват испанските управляващи да са нащрек, а министър председателят Педро Сачес сподели, че е подготвен за корав отговор против " насилието ", написа в. " Ел паис ".

Междувременно Министерството на външните работи в София предизвести, че " в оставащите дни до края на седмицата се чака повишаване на напрежението и прпротивопоставянето сред протестиращите и органите за поддържане на публичния ред в испанската самостоятелна област Каталуния и столицата ѝ Барселона ". За на следващия ден е планувана и обща стачка, напомня институцията.

Дори каталунският министър председател Ким Тора жигосах безредиците и яростните конфликти като прояви на вандализъм. Вчера пък Санчес предизвести, представен от в. " Ел конфиденсиал ", че не желае да изключи " никакъв сюжет " в отговор на протичащото се, въпреки да не счита да задейства член 155 от конституцията - механизъм, ограничителен автономията на испанска област при систематични проблеми там - най-малко към този момент. Санчес анулира при встъпването си в служба предходната година рестриктивните мерки върху автономията, наложени от предшественика му Мариано Рахой.

Поне 33-ма са общо арестуваните след снощните вълнения в Барселона, в които са взели участие най-малко 22 хиляди души (според властите). Около стотина души са получили здравна помощ.

" Мирише на скара из центъра на града "

Каталуня още веднъж се трансформира в проблем за управляващите в Мадрид, откакто оповестените присъди (между 9 и 13 години) за водачите на акцията за отцепването на самостоятелната област от Испания провокираха неодобрение. Сред наказаните е и уволненият вицепремиер Ориол Жункерас, наново задействана е и европейската заповед за арест на уволнения министър председател Карлес Пучдемон, за който се счита, че сега е в Белгия.

Всъщност присъдите бяха по-меки, в сравнение с се очакваше, защото магистратите не считат, че в действията има задоволително съображение да се приказва за протест (обвинение, което можеше да завърши с присъда от 30 година затвор).

Последваха блокади на инфраструктурни обекти - пътища и летища. Напрежението доближава нови и нови нива с всеки минал ден - нощес бяха изгорени десетки коли, каталунската полиция бе замеряна с коктейли " Молотов ", написа " Ла вангуардия ". Местните управляващи споделят, че в центъра на града е имало до 45 обособени случая на разпален огън.

 Мадрид не изключи
© Juan Medina, Reuters

Центърът на Барселона " за втори следващ ден (бе) трансфорат в полесражение, " написа " Ел паис ", а в репортаж се отбелязва: " Тредият ден от събитието остави още веднъж миризмата на скара из целия център на града. "

" Нова вълна митинги " - да се заобикаля пътешестване до Каталуня

Външното министерство, с изключение на за идни митинги и обща стачка, предизвестява, че поради новите митинги е по-добре българите да заобикалят пътешестване до Каталуня преди и по време на плануваната стачка. " Дневник " разгласява останалата част от известието, изпратено до медиите.

" Към блокирането на редица пътни автомагистрали и летища се прибавя нова вълна на политически митинги, изразяващи се в шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади, издигане на улични клади и продължителни демонстрации към държавни институции, чието местонахождение в действителност съответствува с основните туристически зони на огромните каталунски градове.

Голяма е заплахата точно местата с главните забележителности да станат сцена на безредици и принуждение.

 Мадрид не изключи
© Jon Nazca, Reuters

Препоръчваме на българските жители да не подхващат без неотложна нужда пътувания до Каталуня преди и по време на оповестената за петък генерална стачка, а непрекъснато пребиваващите в региона български жители или туристи да заобикалят регионите, в които се провеждат протестни мероприятия.

Остават в действие и предходните предизвестия и известия от Министерството на външните работи на България.

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид наблюдават обстановката и са подготвени да оказват подпомагане при нужда. Българските жители могат да се свържат с Градска канализация Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за незабавни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в отвън работно време: + 34 678 013 846. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР