Изглежда като тривиален въпрос, но знаете ли отговора? Подобно на повечето

...
Изглежда като тривиален въпрос, но знаете ли отговора?
Подобно на повечето
Коментари Харесай

Защо е зелена тревата?

Изглежда като банален въпрос, само че знаете ли отговора?

Подобно на множеството растения, типовете трева произвеждащ ослепителен пигмент, наименуван хлорофил. Той всмуква синя и алена светлина, само че също по този начин отразява и зелената светлина, от което идва и цветът на тревата във вашата градина.

Все още не е изцяло ясно за какво множеството растения са еволюирали до непрекъснат зелен цвят, до момента в който да вземем за пример черните растения могат да всмукват повече радиация. Общоприетото пояснение е, че всички растения произлизат от общ предшественик - тип зелено водорасло - и заради това множеството са еволюирали единствено един път.

Но хлорофилът не съществува единствено, с цел да основава приятна за окото среда. Той има значима роля в процеса на фотосинтеза, при който растенията преобразуват неорганична материя (светлина) в органична използваема материя (захар). Хлорофилните молекули всмукват несъмнено количество светлина и предават силата на специфични молекули, които при стимулация изстрелват електрони, предизвикващи химичните промени в растението. Последващи процеси преобразуват химичната сила в захар.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР