Изчислената обща маса е около 240 милиарда пъти масата на

...
Изчислената обща маса е около 240 милиарда пъти масата на
Коментари Харесай

Открита е рекордно огромна галактика


Изчислената обща маса е към 240 милиарда пъти масата на Слънцето

Открита е най-голямата галактическа конструкция. Тази голяма, гигантска радиогалактика е на към 3 милиарда светлинни години от нас и е в действителност голяма по мярка, с гигантска централна супермасивна черна дупка. Описана е в ново изследване, оповестено в уеб страницата arXiv.

Най-голямата вселена, Алкионей, е с диаметър към 5 мегапарсека, което е 16,3 милиона светлинни години и съставлява най-голямата известна конструкция от космически генезис. За съпоставяне, изчисленият диаметър на Млечния път е към 100 000 светлинни години: затова тази вселена е към 160 пъти по-голяма.

Радиогалактиките излъчват радиовълни стотици пъти повече от естествените галактики. Състоят се от ядро, формирано от съществена вселена, голям куп звезди, които обикалят към централното ядро, където се намира свръхмасивна черна дупка, и серия от други големи структури като джетове и колосални лобове, които изригват от галактическия център.

Астрономите обаче се питат по какъв начин някои от тези галактики стават големи по мярка, дотолкоз, че техният размер може да бъде измерен в мегапарсеки (един мегапарсек е равностоен на към 3,2 милиона светлинни години).

Изследователите са употребявали данни от LOw Frequency ARray (LOFAR), мрежа от радиотелескопи, ситуирани в 52 места в Европа. Те са употребявали нови логаритми, с цел да проучват тези данни, по-специално за пречистване на тези радиоизточници, които биха могли да попречат на обвързваните с лобовете и струите на тази гигантска вселена.

Резултатите демонстрират, че Алкионей, това е името, обещано на тази нова вселена, е с големи размери. Като се имат поради също струите и лобовете, създавани от централната черна дупка и които в действителност са част от галактиката, наподобява, че тази конструкция има размери, надвишаващи 16 милиона светлинни години (около 5 мегапарсека).

Това е елиптична вселена, която е вградена в още по-голяма конструкция, един тип галактическа мрежа. Изчислената обща маса е към 240 милиарда пъти масата на Слънцето, до момента в който голямата свръхмасивна черна дупка в центъра има маса към 400 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

240 милиарда слънчеви маси не са толкоз доста за една вселена от подобен размер.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР