Изчезналият алпинист Боян Петров е започнал да катери сам връх

...
Изчезналият алпинист Боян Петров е започнал да катери сам връх
Коментари Харесай

Съпругата на изчезналия Боян: Сигурно е взел най-доброто решение, за да оцелее

Изчезналият планинар Боян Петров е почнал да катери самичък връх Шишапангма, макар неприятното време и все пак, че доста от сътрудниците му са се отказали, оповестиха уредниците на Хималайска експедиция.

Те разгласиха позиция в обществените мрежи в отговор на покачвания интерес към случая с Петров.

"Нямаме вести след последната информация, Боян стартира да се катери към връх Шишапангма на 29 април и от този момент не се е прибирал в базата. Вчера той публично е бил разгласен за липсващ. Българският планинар е почнал да катери върха самичък, откакто доста от неговите сътрудници се върнаха поради неприятното време. Унгарският планинар Давид Клайн, който също е на Шишапагма, следи събитията. Ако получим вести от него за българския планинар, ще ви осведомяваме на нашата Facebook страница! До тогава продължаваме да се надяваме, че Боян Петров ще се завърне. Екипът на "Калифа ".

Най-рано на следващия ден може да тръгнат хора, които да търсят Боян Петров. Това пък разгласи брачната половинка му Радослава Ненова пред БТВ.

Тя изрази оптимизъм и убеденост, че той е взел вярното решение.

На 6 май членове на експедицията, с която той е дошъл в Хималаите са се изкачили до лагер 3, където са разкрили палатката и спалния му чувал – нещо, което не е извънредно, да се остави тежката част от оборудването на последния лагер преди изкачването. Те са пристигнали в лагера като част от своето нанагорнище, само че незабавно по-късно са слезли поради неприятното време. Самият Петров е тръгнал един ден преди тях, което значи, че сега, в който другите алпинисти са пристигнали в лагер 3, е допустимо той да е бил по скатовете на Шиша Пангма и да изкачва върха и да се е върнал, откакто сътрудниците му са се отдръпнали надолу.

"Те са решили да не остават, тъй като времето им се е сторило тежко. Той – евентуално поради неприятното време или нещо друго, не е могъл да слезе. Сателитният му телефон е долу в базовия лагер, тъй че не могат и да го чуят”, сподели Радослава Ненова.

"За такава височина е доста дълъг интервал от време, там всичко би трябвало да е бързо, само че пък останалите от експедицията споделиха, че в един по-долен лагер има задоволително храна, О2 – всичко за оцеляване, тъй че си представям, че просто може би е стигнал до този лагер и чака да се оправи времето, с цел да слезе още по-надолу ", означи тя.

Чрез думите си Ненова опроверга и появила се за малко информация по-рано през днешния ден, че Петров е звънял от сателитния си телефон на собствен сътрудник планинар рано през вчерашния ден сутринта. Става въпрос за пропуснато повикване, а Ненова изясни във Facebook, че телефонът сега е в базов лагер и на него дава отговор различен планинар – украинец.

Метеорологичните условия и все още са неподходящи, като най-рано на следващия ден може да стартира акция за търсенето на българина.

"В момента се пробвам да провеждам избавителна акция, която е допустимо най-рано да тръгне на следващия ден, отново поради времето. Сигурно е, че Боян е взел най-хубавите решения, с цел да оцелее, тъй че имам вяра в положителния излаз на цялата обстановка ", добави Радослава Ненова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР