Избраният купувач няма експертизата и капацитета да управлява едно такова

...
Избраният купувач няма експертизата и капацитета да управлява едно такова
Коментари Харесай

За Велев е очевидно, че купувача на ЧЕЗ няма експертизата и капацитета

Избраният покупател няма експертизата и потенциала да ръководи едно такова сдружение, каквото е ЧЕЗ. Това е явно, разяснява пред Българска национална телевизия ръководителят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

" Когато страната по рекомендации на Световната банка продаваше ЕРП-та имаше още веднъж по рекомендации на Световната банка имаше условия за купувачите. На тези условия този покупател не дава отговор ", изясни той.

Според енергийният специалист проф. Атанас Тасев, присъединяване на страната в договорката за ЧЕЗ е обречено още първоначално. Това е неговият коментар по отношение на вчерашното изявление на финансовия министър Владислав Горанов, че страната се отдръпва от договорката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп.

" Още от първия ден стана ясно, че страната не може да взе участие, не би трябвало да взе участие и не е оправдано, тъй като пораждат доста несъгласия с настоящото законодателство и от официална позиция, страната против страната в арбитражно дело във Вашингтон и страната против страната върху административен съд. Не е належащо и Слава Богу, че през вчерашния ден публично беше декларирано, че страната няма да взе участие ", добави проф. Тасев.

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след експлоадирането на абсурда с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единомислещо гласоподаваха основаването на специфична анкетна комисия, която да прегледа договорката с ЧЕЗ. Предложението бе на левицата. Комисията се сформира на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

Развитие по договорката и дали страната ще може още веднъж да се включи в сдружението се очакваше в края на март. Управителят на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова, организира диалози с ЧЕЗ в Прага. От българското сдружение " Инерком " оповестиха, че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ, макар че преди този момент отхвърли да се преглежда този въпрос.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че стартират подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР