Изборите за Европейски парламент на 26 май ще подготвят сцената

...
Изборите за Европейски парламент на 26 май ще подготвят сцената
Коментари Харесай

Евроизборите ще са решаващи за съдбата на Меркел в политиката

Изборите за Европейски парламент на 26 май ще приготвят сцената за внезапен поврат на извънредно значимите районни избори в Германия, които може да решат бъдещето на трите дами в сърцевината на националния политически живот.

Докато изходът, изключително в случай че нещата се развият зле за нейните християндемократи (ХДС), може да форсира отдръпването на Ангела Меркел от поста, резултатите евентуално ще се отразят на политическите вероятности на нейната хипотетична наследничка и нов началник на консервативната партия Анегрет Крамп-Каренбауер.

Същото важи и за изстрадалия водач на социалдемократите (ГСДП) Андреа Налес, която е изправена пред основен тест за политическия си престиж на фона на очевидния й неуспех да обърне изрично наклонността на спад в изборните шансове на нейната левоцентристка партия.

Особено за Крамп-Каренбауер изборите за Европейски парламент на 26 май и изборите в провинция Бремен, както и тези в три федерални провинции в Източна Германия през есента дружно с голям брой кметски избори по места може да съставляват значима повратна точка.

Широко известна като АКК, 56-годишният някогашен министър-председател на провинция Саар претърпя срив в поддръжката в допитванията до публичното мнение, откогато пое от Меркел управителния пост в ХДС преди към пет месеца. Спадът в утвърждението за АКК се случва, откакто тя насочи ХДС надясно в опит да се опълчи на възхода на антиимигрантската " Алтернатива за Германия " (АзГ), която, наподобява, ще получи доста положителни резултати на тазгодишните избори, изключително на вота в немските провинции.

" Създава се усещане, че АКК ненапълно се концентрира върху консервативните групи в ХДС ", сподели Манфред Гюлнер, който оглавява берлинската социологическа организация " Форса ". " Резултатът е, че гласоподавателите от демократичния център на ХДС обръщат тил на партията ", добави той.

Меркел даде обещание да остане на поста си до изборите през 2021 година. Но канцлерът към този момент стартира да предава отговорностите си на Крамп-Каренбауер в опит да заздрави ситуацията й измежду гласоподавателите, като АКК в този момент управлява акцията на нейната партия за изборите за Европейски парламент в Германия. Силен избор за АзГ на изборите за европарламент може да докара даже до това 64-годишната

Меркел да се отдръпна от канцлерския пост още тази година,

а АКК да поеме кормилото на най-голямата стопанска система в Европа. Ходът на Крамп-Каренбауер да свика изключителна партийна конференция на ХДС след изборите в Бремен и тези за европарламент ускориха спекулациите в Берлин, че Меркел ще се отдръпна по-рано от плануваното, а АКК ще встъпи в служба като канцлер.

Но това би било опасен ход за ХДС, който е отпред на коалиция с баварската си сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) и с ГСДП. Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл към този момент изключи опцията неговата партия да поддържа АКК като канцлер, което ще предизвести края на сегашната национална коалиция. Взривяването на обединението от вътрешната страна може да провокира политическо земетресение, което евентуално ще докара до предварителни избори. То може също да накара Крамп-Каренбауер да се опита да сглоби нова, по-широка коалиция с други партии или даже да оглави коалиция на малцинството.

26 май се оформя като тъмен ден

за ГСДП и нейното управление, както сочат социологическите анкети. Националната поддръжка за ГСДП понастоящем е едвам 17 % съгласно " Форса ". Това е спад от 20.5 на 100, които събра на националните избори през 2017 година, което беше най-ниският следвоенен резултат на партията.

Резултатът на " Форса " е доста по-нисък и от 27.3 %, които ГСДП завоюва на евроизборите през 2014 година Понастоящем партията е в конкуренция с ХДС, с който са с изравнени позиции в северната немска провинция Бремен, където провинциалните избори се организират в деня на изборите за европарламент. ГСДП събра 32.8 % на последните избори в Бремен през 2015 г.; този път анкетите дават и на ГСДП, и на ХДС по към 25 на 100.

Социалдемократите са отпред на провинциалното държавно управление в Бремен от 1946 година, по тази причина загубата би била разрушителен удар както за партията, по този начин и за 48-годишната Налес, която беше отпред на партиен завой наляво в опит да укрепи поддръжката за ГСДП.

" Съдят ни доста сурово, само че аз съм издръжлива ", сподели Налес тази месец в изявление за медийната група " Функе ". Слаби резултати за ГСДП на изборите за европарламент и в Бремен може да задействат развой на премахване на Налес от лидерския пост, по този начин и на излизане от водената от ХДС коалиция, даже и без АКК да застане отпред там. В подобен случай Германия и нейните водачи дами могат да чакат бурни месеци. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (340)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР