Изборът на нов патриарх се очаква да стане до средата

...
Изборът на нов патриарх се очаква да стане до средата
Коментари Харесай

Проф. Иван Желев: До юли се очаква да бъде избран новият български патриарх

Изборът на нов патриарх се чака да стане доникъде на юли, тъй като по правилник той би трябвало да се реализира до четири месеца след гибелта на патриарха. Това сподели за Българска телеграфна агенция богословът проф. Иван Желев, запитан какво следва в Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) след гибелта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Прочетете още
" Надяваме се на първо място да се съблюдава Уставът на Българската православна черква - Българска патриаршия, тъй като напоследък се нагледахме на противоуставни дейности на някои митрополити, които и патриарх Неофит не съумя да спре ", съобщи проф. Желев.

Той изясни, че през днешния ден на изключителното съвещание на Светия синод, събрал се във връзка кончината на патриарх Неофит, се избира един от 13-те митрополити на БПЦ за наместник-председател на Светия синод, с цел да може този изпълнителен орган на църковната власт да работи обикновено. " След гибелта на патриарха властта в църквата беше автоматизирано поета от старшия член на понижения състав на Синода, който тази година е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Но след днешното съвещание наместник-председател може да се окаже в действителност всеки един митрополит ", сподели проф. Желев.

По думите му, в това време, след известяването на трите български управляващи за гибелта на патриарха се изпращат вести и на всички глави на останалите поместни православни църкви, защото БПЦ е част от фамилията на тези църкви и дружно с тях сформира Православната черква по целия свят. " Очаква се за опелото и погребението на патриарх Неофит да дойдат представители от всички църкви, измежду които ще има и глави на църкви - патриарси или архиепископи, съгласно ранга им ", сподели проф. Иван Желев.

Опелото на патриарх Неофит ще е в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", в която по традиция се правят интронизациите и опелата на главите на Българската православна черква. Взе се също решение и за мястото на погребението на патриарх Неофит, означи богословът.

Изборът на нов патриарх се чака да стане доникъде на юли, тъй като по правилник той би трябвало да се реализира до четири месеца след гибелта на патриарха, сподели проф. Иван Желев.

Той посочи, че качествата на претендентите са записани в Устава на Българската православна черква - Българска патриаршия: да са митрополити с най-малко пет години митрополитски стаж и над 50-годишна възраст. " Няма горна граница за възрастта на кандидат-патриарха. Естествено се изисква вярна православна религия, въпреки да няма специфични условия за моралните му качества, тъй като те се подразбират ", изясни проф. Иван Желев.

" Изборът на патриарха се прави от патриаршески изборен църков(нонарод)ен събор. Скобите са сложени, тъй като с устава от 2008 година се отстрани определението на събора и като национален. Тази наклонност се изроди преди три седмици в цялостното унищожаване на присъединяване на вярващия народ от взимането на решения в БПЦ ", разяснява богословът.

Проф. Иван Желев изясни, че от днешния състав на Светия синод девет митрополити имат изискваните от устава качества, с цел да бъдат определени. Но с цел да се облекчи процедурата, уставът планува от тези девет души Светият синод да избере трима, от които патриаршеският изборен събор ще избере бъдещия ни патриарх, посочи богословът. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР