Избирателната активност във втория тур на президентските избори в Словения

...
Избирателната активност във втория тур на президентските избори в Словения
Коментари Харесай

Избирателната активност в Словения е близо 13% към 11 ч.


Избирателната интензивност във втория тур на президентските избори в Словения към 11:00 часа локално време е била 12,31%. Това значи, че бюлетина са пуснали съвсем 211 000 гласоподаватели, заяви Държавната изборна комисия на страната.

Спрямо първия тур, интензивността е с % по-ниска.

Битката за най-високата държавна служба е сред настоящия президент Борут Пахор и 39-годишния някогашен комедиант Мариан Шарец. На първия тур двамата получиха поддръжка от надлежно 47,10% и 24,93 на 100 от жителите.

Правото си на глас би трябвало да упражнят към 1,7 млн. словенци. Първите резултатите ще станат известни след затварянето на изборните секции в 19 ч. локално време.

Президентът на Словения се избира посредством директни избори с скрито гласоподаване за мандат от пет години. Правомощията на настоящия държавен глава изтичат на 22 декември.

Наречен по време на първия си мандат „ Инстаграм президент ”, Пахор си сътвори облик на актуален и непосредствен до жителите държавен глава, поради което коментаторите и политическите му съперници го дефинират като „ популист ”. По време на акцията той измина над 700 км. пешком и посети към 280 селища в страната с 2 млн. население, която е някогашна югорепублика, станала член на Европейски Съюз през 2004.

Досегашният президент може да се похвали с повече от 40 000 почитатели в Инстаграм, където постоянно разгласява свои фотоси. Практика, подложена на критика от предшественика му Милан Кучан – първият държавен глава на самостоятелна Словения, който го упреква, че „ профанизира ” тази служба.

„ Мисля, че съумях да вляза в контакт с допустимо най-вече хора ”, акцентира Пахор.

Той е подсилен от социалдемократическата партия – групировка, на която беше началник и която от 2014 е член на обединението на премиера центрист Мирослав Церар.

Назначен за министър председател през 2008 година, Пахор трябваше да напусне поста през 2011 в изискванията на дълбока икономическа рецесия. Днес Словения има един от най-динамичните растежи на стопанската система в Европейски Съюз и се чака през 2018 година растежът да е 4 на 100.

Борут Пахор съумя да се завърне впечатляващо като президент през 2012, като на балотажа събра 67,2% от гласовете и победи дотогавашния държавен глава Данило Тюрк. /БГНЕС, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР