Иван Колев: Целта за 2020 г. е за минимум 10%

...
Иван Колев: Целта за 2020 г. е за минимум 10%
Коментари Харесай

"Koлeв и Koлeв" планира да набере 2 млн. лв. капитал чрез фондовата борса

Иван Колев: " Целта за 2020 година е за най-малко 10% растеж на продажбите даже и при липса на инвестиция от фондовата борса. "

© Цветелина Белутова Софийската компания за детски обувки " Koлeв и Koлeв " възнамерява да набере 2 млн. лева (до 1 млн. евро) капитал през Българската фондова борса. Дружеството ще бъде показано на основания в края на 2018 година и пуснат през 2019 година " Пазар за напредък на МСП ", наименуван BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market). Очакваното финансиране ще бъде употребявано за уголемение на задграничните пазари – разкриване на фирмени магазини в Румъния и целеустремен маркетинг за продажба на бебешки обувки в чужбина, заяви за " Капитал " Иван Колев, изпълнителен шеф на " Колев и Колев ".

Първата компания на пазар BEAM

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики BEAM е специфичен пазар, който дава опция на дребните и междинните компании да емитират скъпи бумаги при облекчени условия, без проспект до избран капитал, и на процедура е междинно звено по пътя им към главния пазар на Българската фондова борса. Според разпоредбите на борсата, в случай че набрания капитал е до 1 млн. евро, то не се изисква утвърден проспект от КФН, което е облекчение за самите компании. Те би трябвало да разгласяват единствено 6-месечни и годишни доклади, за разлика от другите обществени сдружения, които го вършат всяко тримесечие.

" Изпълнихме всички условия на BEAM - регистрирахме се като акционерно сдружение, направихме нужните промени в устава на компанията за отбрана на вложителите и пълномощия на общото заседание, имаме одитирани финансови доклади и други Ще бъдем първата компания, която ще се показа на този пазар ", разяснява за " Капитал " Иван Колев. Той не се ангажира с съответен период за старта, защото към момента се обясняват някои елементи, с цел да се " минимизира рискът от това да бъдеш пръв ".

Компанията консултант по листването е " Инвестър рилейшън сервиз " на Даниела Пеева, която е с дълъг опит като шеф за връзки с вложителите на огромни обществени компании. Съветниците на сегмента BEAM са консултантски компании, чиято съществена роля е да подкрепят работата на дружествата-емитенти в процеса им по листване и в живота им като търгувани компании по-късно.

До 10 магазина в Румъния

Производственият потенциал на " Колев и Колев " е за 100 хиляди чифта обувки годишно, а сдружението създава 50 000 чифта. " Това, което ни лимитира, е пазарът, а не потенциалът ", споделя Иван Колев.

Миналата година компанията се отказала от произвеждане на обувки за непознати марки (private labels) и решила да се концентрира напълно върху развиването на личния бранд. Решението идва вследствие на засилващата се световна конкуренция, водеща до неприемливо понижение на цени в условия на растящи разноски за труд в страната.

Фирмено изследване посочило, че в Румъния няма мощна локална марка за детски обувки, а в това време пазарът там е по-голям, а клиентите – по-платежоспособни. Затова проектите на българския производител плануват отваряне на 8-10 лични магазина и онлайн продажби в идващите три години, за което са планувани 1.2 млн. лв. от бъдещото финансиране посредством фондовата борса.

Бебешки обувки и зад граница

Вторият план, който ще разчита на финансиране от борсата, е обвързван с маркетинга на бебешките буйки за прохождане. " Имаме искания, че сме измислили тези буйки, които произвеждаме от близо две десетилетия. Те се обуват и събуват елементарно и на процедура са преход от чорапчето към обувката. При новородени 60 000 годишно ние продаваме 35 000 чифта буйки, което значи, че всяко второ бебе е обуто с наше произведение ", пресмята Иван Колев.

Компанията е вложила в нова технология, която понижава ръчния труд, модернизира моделите и им разрешава да са все по този начин функционални, само че и в звук с стилните трендове. Прототипите са подготвени, първите партиди от новата серия ще са по магазините през март, заяви Колев.

Досега компанията е продавала буйки зад граница, само че случайно. С част от набрания капитал (800 хиляди лева) тя възнамерява да направи целеустремен маркетинг за наличие на фирмените бебешки обувки на задгранични пазари. " При буйките нямаме индустриални ограничавания, те се създават с елементарно налични машини и можем да растем доста без съществени вложения ", заключи Иван Колев.

През 2020 – по-малко доходи, само че устойчива облага

" Колев и Колев " е на пазара от 1996 година, като в началото се занимава единствено с търговия на детски обувки, а през 1998 година стартира и производството им.

От 2014 година компанията развива бизнес и с ортопедични обувки. Решението за обособяването му идва след изследване на пазара и наставнически запитвания за обувки за деца с разнообразни болести или със характерни потребности, налагащи направа на самостоятелни чифтове. През 2016 сдружението влага 800 хиляди лева в техника и технология в тази характерна активност, от които 415 хиляди лева - безплатни по стратегия " Иновации и конкурентоспособност ".

През 2018 " Колев и Колев " регистрира 4.943 млн. лева доходи от продажби (3.9% растеж по отношение на 2017) и 142 хиляди лева чиста облага (36% ръст). " През 2019 имаме по-малък оборот поради отхвърли да работим за непознати марки, само че облагата е сходна на тази от 2018 поради по-добрата индустриална успеваемост. Целта за 2020 година е за най-малко 10% растеж на продажбите даже и при липса на инвестиция от фондовата борса ", заяви Иван Колев. И на франчайз

" Колев и Колев " има девет лични магазина (осем в София и един във Варна) и един на франчайз в Бургас, продава и онлайн. Фирмата има опит с франчайз бизнеса, на който поставя край през 2008 година поради компликации при получателите на права. Сега мениджърският екип се връща към бизнес модела, като го доразвива и почиства от минусите.

Франчайз бизнесът на " Колев и Колев " изисква първична инвестиция от 10 000 до 20 000 лв. според от размера на магазина плюс банкова гаранция за 50 000 лв.. Тя е за стоковия заем – обувките, които компанията дава на франчайзинг получателя. Получателят на права не отчислява месечни (роялти) или други вноски на " Колев и Колев ", той получава отстъпка от цената на обувките, без значение дали продава на промоция. А продажните цени са едни и същи за всички магазини на веригата, изясни Иван Колев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР