“ (ИТН) ще подкрепи на първо четене актуализацията на държавния

...
“ (ИТН) ще подкрепи на първо четене актуализацията на държавния
Коментари Харесай

ИТН ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене


„ “ (ИТН) ще поддържа на първо четене актуализацията на държавния бюджет; „ за “ са още „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Демократична България “ (ДБ).

Това стана ясно в хода на дебата на първо четене по препоръчаната актуализация. От „ Възраждане “, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи възразиха и обявиха, че няма да я поддържат на първо четене. 

Пръв дебатът откри проф. Румен Гечев от „ Българска социалистическа партия за България “. Той направи параленост в параметрите на българския бюджет и параметрите на бюджетите на страните членки на Европейски Съюз и страните от  еврозоната и отговори на офанзивите, че бюджетът поражда недостиг и е с по-голям дълг. Проф. Гечев уточни, че във връзка с преразпределението на БВП- в България то все още е 43,5 %, като означи, че години наред страната ни поддържа преразпределение по-ниско от междинното за Европа.  Гечев означи, че заложената инфлация от 11,9 на 100 е в границите на междинните равнища за страните членки на Европейски Съюз. По думите му инфлацията в Естония в края на май е 20%, Латвия – 16,9 %, Румъния – 14,5%, Гърция – 11, 3%, в Германия над 9 % %. Проф. Гечев съобщи, че бюджетният недостиг на България е заложен на 4,1 % от Брутният вътрешен продукт и един от най-ниските в страните от Европейски Съюз. Според него няма проблеми нито с дълга, нито с бюджетния недостиг. 

Петър Чобанов от Движение за права и свободи отговори, че не е правилно, че няма проблем с дълга. По думите му проблем ще възникне с издаването на дълга. " Проблем е, че ние не емитирахме дълг ", уточни той.  

Ахмед Ахмедов от Движение за права и свободи попита Асен Василев за заложено нарастване на средствата за Министерство на вътрешните работи. Той уточни, че такива няма в актуализацията на бюджета и по тази причина Движение за права и свободи няма да я поддържат на първо четене. 

Владислав Панев, заместник-председател на ПГ „ Демократична България “, разяснява, че ограниченията, които се плануват с актуализацията на бюджета, са крачка в вярна посока. Той моли всички сътрудници да поддържат бюджета.  

В своето изявление ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански съобщи, че Има Такъв Народ ще поддържа актуализацията на бюджета на първо четене. Председателят на бюджетната комисия регистрира, че няма съвсем никаква подоходна политика в тази актуализация и изрази вяра това да стане през октомври, когато се приема бюджетът за 2023 г. 

Реалният Брутният вътрешен продукт ще се усили с 2,9 на 100 през 2022 година, а не с 4,8 %, както беше залегнало в настоящия бюджет. Финансовото министерство продължава да разчита на по-висок напредък от това, което е планувано от Европейската комисия, установи Каримански.  Очакванията за директните задгранични вложения са понижени на 2,4% от Брутният вътрешен продукт. Най-вероятно това се дължи на войната в Украйна, макар че България може да се възползва от обстановката и да притегли работна мощ и компании, искащи да се развиват у нас и в Европейски Съюз, означи Каримански. 

По думите му номиналното нарастване в приходната част ще пристигна основно от помощи и дарения. Това е 20,5 %, което отразява парите по линия на европейските средства за възобновяване след Коронавирус пандемията. Преките налози се чака да се намалят с 1,5 % по отношение на предходните упования от март 2022 година, движени от доста по-слаби доходи от налога върху физически лица, уточни Каримански и дефинира това като необичайно заради предстоящо възобновяване на трудовия пазар и ускореното нарастване на заплатите. Каримански означи, че повишението на разнообразни осигурителни прагове по административен ред по-скоро е довело до повишение на сивия бранш.  

Очакванията за финансовите разноски не се трансформират, което може да бъде както добър, по този начин и неприятен сигнал. Добре може да е, в случай че се знае, че държавната администрация се движи по проект от позиция на всички планове, които са входирани и са почнали да се извършват в финансовата стратегия. Зле е, в случай че държавното управление знае, че плановете не се движат по проект и по този метод си основава буфер в бюджета, който може да си употребява при рискови сюжети за пренасочване на средствата в края на годината към нуждаещи се браншове, както и опазване на балансовата стойност, залегнала в тази актуализация от минус 4,1 %.  

Каримански означи, че в актуализацията на бюджета липсват каквито и да е дълбоки структурни промени, които да създадат българската стопанска система по-конкурента и устойчива. 

Костадин Костадинов, ръководител на ПГ „ Възраждане “, уточни, че  актуализираният бюджет е " бюджет за избавяне на кожата " с мнима отбрана на хората и бизнеса заради високата инфлация, която той ще продължи да образува. Това е бюджет с високи обществени разноски и повишени капиталови разноски, без покритие с съответни капиталови планове. По създание актуализацията на бюджета се постанова заради водената неверна и бих споделил незаконна политика на държавното управление, добави Костадинов. 

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС означи, че обещаната актуализация на бюджета на растежа е предстояща с неспокойствие и от бизнеса, и от жителите. Разрушаването на 25 годишния консенсус – за водене на постоянна и предсказуема фискална политика – трансформира актуалното държавно управление в опасност за сигурността на страната, уточни той, представен от Българска телеграфна агенция.  

 С оферти законопроект не успяхте да отговорите на нито един от поетите задължения за социално-икономически разцвет, добави Ананиев. По думите му препоръчаните ограничения не водят до консолидация в обществото ни и са разделили даже самите съдружни сътрудници. Няма по какъв начин да подкрепим предлаганата актуализация на държавния бюджет за 2022 година, съобщи Ананиев. 

Ако не подкрепяте тази актуализация, това значи, че не подкрепяте актуализацията на пенсиите, съобщи Мартин Димитров от Демократична България.  Няма по какъв начин да бъдат дадени новите пенсии без актуализацията на бюджета, уточни още той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР