Италия възнамерява да направи медикаменти за контрацепция безплатни за жени

...
Италия възнамерява да направи медикаменти за контрацепция безплатни за жени
Коментари Харесай

Италия въвежда безплатни противозачатъчни хапчета

Италия има намерение да направи лекарства за контрацепция безвъзмездни за дами от всички възрасти, написа Euronews. Това е стъпка, която е приветствана от деятелите за правата на дамите в цялата страна и наказана от бранителите на абортите.

Решението е взето от Комитета по ценообразуване и възобновяване на разноските (CPR) и Агенция по медикаментите в страната (AIFA), и в този момент се чака да бъде утвърдено от борда на шефовете на организацията, преди да влезе в действие.

В момента дамите в Италия би трябвало да заплащат за противозачатъчни хапчета, чиято цена варира от 9 до 24 евро според от марката.

В няколко италиански района - измежду които Лацио, Пулия, Пиемонте, Тоскана и Емилия Романя – тези лекарства към този момент се възвръщат напълно , въпреки и с възрастови ограничавания, които постоянно изключват дамите над 21 или 26 години.

Според изчисленията на Агенцията безплатното даване на противозачатъчни медикаменти на всички дами в страната ще коства на Италия 140 млн. евро всяка година. Въпреки разноските Джована Скрокаро (AIFA) съобщи пред локалните медии, че " това е значимо решение ", което ще разреши евентуален растеж на броя на дамите, които употребяват хапчетата, който в предишното е бил много невисок в страната.

По данни на AIFA към 2,5 милиона дами в Италия понастоящем употребяват хапчета - като контрацептив или за решение на проблеми като хормонален дисбаланс, конвулсии и мъчителна менструация. Според организацията Италия няма обичаи в плануваното родителство и изостава от множеството европейски страни във връзка с броя на дамите, които употребяват противозачатъчни хапчета и други контрацептиви.

Дългоочакваното решение на AIFA обаче провокира шумни митинги от страна на групите срещу абортите и за живота в страната.

Pro Vita & Famiglia, италианска група срещу абортите, разяснява този ход, като предизвести за хипотетичните рискове от противозачатъчните хапчета за здравето на дамите.
" Няма нищо по-опасно за здравето на дамите от омаловажаването на въпроси, които ги засягат директно, като абортите, контрацепцията, пола и проституцията ", съобщи Мария Рачеле Рую от организацията.

" Използваните средства можеха да бъдат разпределени за облекчение на тежкото положение на фамилиите с деца с увреждания, които се нуждаят от доста скъпи медикаменти, които не се дават гратис ", съобщи Масимо Гандолфини, началник на групата срещу абортите " Ден на фамилията ".

Но също толкоз доста хора се изрекоха в поддръжка на решението на AIFA - даже отвън деятелите за правата на дамите.

Изследователката Алесандра Кустерман, някогашен шеф на гинекологията в центъра " Манджагали " на болница " Поликлинико ди Милано ", приветства постъпката на AIFA, наричайки решението противозачатъчните хапчета да бъдат безвъзмездни " положително обръщение за младите дами " в Италия.

" Първо, то им споделя, че противозачатъчното хапче е безвредно лекарство, с по-малко странични резултати от нежелана бременност. Здравето на дамата е изложено на по-голям риск при аборт или майчинство ", споделя тя пред Corriere della Sera.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР