Италия се запъти към предсрочни избори през септември или октомври,

...
Италия се запъти към предсрочни избори през септември или октомври,
Коментари Харесай

Нови избори или компромис: какви са сценариите за изход от политическата криза в Италия

Италия се запъти към предварителни избори през септември или октомври, откакто партиите на популистите и крайнодесните не съумяха да сформират държавно управление. Предишните избори през март излъчиха парламент без ясно изразено болшинство.

Номинираният за министър председател някогашен шеф по фискалните въпроси в Международния валутен фонд Карло Котарели се чака да управлява служебно държавно управление до свикването на нови избори. Междувременно по-рано през днешния ден Котарели разгласи, че са се появили " нови благоприятни условия " за сформиране на държавно управление въз основа на резултатите от парламентарните избори на 4 март.

Според " Файненшъл таймс " хора, близки до диалозите, въпреки всичко са предизвестили, че възможностите за помиряване на разликите сред водачите остават проблем. В сряда сутринта водачът на Лигата Матео Салвини настоя за нови избори. " Това е моят апел: Серджо Матарела би трябвало да ни каже деня на вота и италианците ще раздадат правдивост за случилото се ", уточни той. Председателят на Движение " Пет звезди " Луиджи ди Майо, който е по-склонен да възобнови договарянията, сподели: " Пред нас има два пътя: или даваме рационално решение за държавното управление на (Джузепе Конте), или гласуваме незабавно. "

Какви са вероятните сюжети за идните месеци обобщава " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Коалиция на Движение " Пет звезди " и Лигата

Този сюжет може би се коства най-страшният за пазарите, към този момент уплашени от общата управническа стратегия, която двете партии изготвиха по-рано този месец. Тя предвиждаше вакханалия в разноските посредством облекчение на налози и обществено подкрепяне плюс анулация на непопулярна пенсионна промяна от 2011 година

Бъдещата ръководеща коалиция обаче се разпадна в края на предходната седмица, когато в отбрана на единната европейска валута президентът Серджо Матарела отхвърли оферти от обединението евроскептичен министър на стопанската система.

 Матео Салвини
© Reuters

Матео Салвини

И антисистемното Движение " Пет звезди ", и крайнодясната Лига са споделили, че обмислят опцията да се явят в тандем на изборите и че техният така наречен контракт за ръководство към момента би могъл да е основа за бъдеща коалиция, само че те още не са взели решение.

Социологическо изследване на SWG сподели, че Лигата е добавила над 10 процентни пункта към поддръжката си от изборите насам, и тя към този момент надвишава 27 %. Движението " Пет звезди " е изгубило към три пункта и в този момент има поддръжка от 29.5 %. Заедно двете биха имали внушително болшинство в Народното събрание.

Основното безпокойство е, че вотът в последна сметка ще се трансформира в референдум за еврото, или по-вероятно - за Европейския съюз, след ветото на Матарела.

Дясноцентристко държавно управление

На изборите през март Лигата се оказа най-популярната партия в дясноцентристкия алианс, включващ партията на Силвио Берлускони " Форца Италия ", и по-рано някогашният министър председател съобщи, че консервативният блок би трябвало да остане обединен.

 Луиджи ди Майо
© Reuters

Луиджи ди Майо

Лидерът на Лигата Матео Салвини обаче още не се е обвързал. Последното социологическо изследване сподели, че десноцентристкият блок би спечелил към 40 % от гласовете, против 37 % през март. Това евентуално не би му стигнало за парламентарно болшинство. Повечето от гласовете за Лигата, наподобява, идват от " Форца Италия ", която е изгубила от март 6 процентни пункта, сподели изследването.

Този блок би бил малко по-успокояващ за пазарите и европейските политици, тъй като Берлускони се постара да се показа като сдържан дясноцентрист. " Форца Италия " неведнъж е управлявала дружно с Лигата и на локално, и на национално ниво, постоянно смекчавайки по-радикалните й позиции.

На изборите през март 81-годишният Берлускони не можеше да се кандидатира, само че на идващите ще може да се яви като претендент за министър председател от " Форца Италия ". По-рано този месец съдът анулира възбраната да заема изборни постове, обвързвана с присъдата му от 2013 година за данъчна машинация.

Демократическата партия прави съюз с " Пет звезди " или с " Форца Италия "

За момента това са минимум евентуалните сюжети. Според сегашните изследвания лявоцентристката Демократическа партия би получила към 20 % от гласовете, малко повече спрямо вота през март, което може да е задоволително за съставяне на болшинство с " Пет звезди ". Но след изборите през март Демократическата партия неведнъж отхвърляше да се съюзи с придвижването и към този момент не е алармирала за смяна в позицията си.

Според изследванията един дясно-ляв алианс сред Демократическата партия и " Форца Италия ", които управляваха след изборите през 2013 година, би спечелил надалеч по-малко от нужните гласове за парламентарно болшинство. Демократическата партия постоянно е отхвърляла какъвто и да било съюз с крайната десница.

Променливи величини

Италия в никакъв случай не е свиквала избори наесен, тъй че, в случай че не се появи ново решение, за пръв път партиите ще водят предизборна акция през сезона на отпуските, когато италианците отпътуват на плажа или на дълги пътувания в чужбина и вниманието им към политиката се стопява.

Освен това, тъй като служебното държавно управление надали ще разполага с парламентарно болшинство, " Пет звезди " и Лигата може да обединят силите си и да прокарат нов избирателен закон. Сегашният планува съвсем напълно съразмерно посланичество, въпреки че облагодетелства обединенията.

 Временният министър председател Карло Котарели и президентът Серджо Матарела
© Reuters

Временният министър председател Карло Котарели и президентът Серджо Матарела

В началото на тази седмица водачът на Лигата Салвини съобщи, че обмисля да внесе промени в изборния закон дружно с " Пет звезди ", само че не направи и минимален намек какви биха били те. Всяка смяна явно би повлияла на политическите сметки преди изборите.

При настоящия избирателен закон нищо не пречи на Лигата да остане в дясноцентристкия алианс (както направи и през март) и след това без да пита да се съюзи с " Пет звезди " след вота.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР