Италианското движение Пет звезди, което се обявява срещу традиционните партии

...
Италианското движение Пет звезди, което се обявява срещу традиционните партии
Коментари Харесай

Депутати от "Пет звезди" са лъгали, че превеждат част от заплатите си за малки и средни фирми

Италианското придвижване " Пет звезди ", което се афишира против обичайните партии и върхушката и чието мото е да " почистим италианската политика ", се оказа забъркано в скандал със злоупотреби при осъществяване на партийно заричане в навечерието на парламентарните избори, предадоха международните организации.

При влизането си в Народното събрание през 2013 година придвижването вкара предписание за своите депутати - да превеждат половината от заплатите си във фонд, който да финансира дребните и междинните предприятия в Италия. Сумите трябваше да се дават на министерството на финансите, с цел да ги трансферира на министерството на икономическото развиване, където бе основан специфичен фонд за микрокредитиране на дребните и междинните предприятия. Правилото на придвижването трябваше да се ползва както от депутатите в Народното събрание на Италия, по този начин и от тези в Европейския парламент.

Оказа се съгласно италиански медии, че за фонда не доближава над 1 милион евро, което значи, че правилото не е спазено както би трябвало. За задачата някои депутати на придвижването прибягвали до машинация. Те превеждали сумите и по този начин имената им попадали в уебсайт, от който ставало ясно, че са изпълнили правилото. След това обаче те анулирали транзакциите в период от 24 часа. Тази тактичност опетнява името на придвижването три седмици преди изборите, планувани за 4 март.

Лидерът на придвижването Луиджи Ди Майо сподели, че неговите депутати към този момент са дарили 23.1 милиона евро от заплатите си и тези пари са послужили за разкриване на 7000 предприятия и 14 000 работни места. Ди Майо обаче призна, че в придвижването има с изключение на почтени хора и мошеници, както е и в другите политически сили и даде обещание да почисти " гнилите ябълки ".

Трима депутати от " Пет звезди " към този момент признаха, че са позволили неточност при спазването на правилото за връщане на половината заплата и дадоха обещание, че ще се откажат от парламентарните си места, в случай че бъдат избрани отново. Скандалът бе оголен от предаването " Хиените " по телевизия " Медиасет " на някогашния министър председател Силвио Берлускони.

Анкетите отреждат на " Пет Звезди " 27.8% от гласовете на изборите. На първо място е десноцентристката коалиция с 36.7%. Демократическата партия остава на трето място с 27.2%./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР