ИТ индустрията върви към момента, в който всички пластмасови елементи

...
ИТ индустрията върви към момента, в който всички пластмасови елементи
Коментари Харесай

Предизвикателството да се използва рециклирана пластмаса в ИТ продуктите


ИТ промишлеността върви все още, в който всички пластмасови детайли в даден преносим компютър или смарт телефон ще са от 100% рециклирани полимери (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Acer, Apple, Dell, Samsung и доста други производители на компютри и електроника ни твърдят, че употребяват и ще употребяват от ден на ден рециклирана пластмаса в своите артикули. Това би трябвало да е значим мотив при взимане на решение за избор и покупка. Но потреблението на рециклирана пластмаса в ИТ продуктите е огромно предизвикателство.

От най-малкия телефон в джоба до гигантските кораби с хиляди контейнери, прекосяващи океана – пластмасата е вездесъща. Този синтетичен материал се е трансформирал в основна част от нашето всекидневие, но използването му трови природата ни.

Най-често пластмасата приключва своя витален път в моретата и най-много в океаните, където се носи по повърхността в огромни групи. Някои от тези купчини плаваща пластмаса са с размера на цялостен остров.
още по темата
Под въздействието на морската вода и слънчевите лъчи пластмасата се разпада на по-малки частици. Тези парченца постоянно биват налапвани от рибите и другите морски жители. Ако въпреки всичко не попадне в стомаха на някое животно, тя скоро се озовава или на някой отдалечен бряг, или на морското дъно. В последните години учени откриха парчета пластмаса даже на най-големи дълбочини, в непристъпни подводни падини.

Според Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, от 1950 година до 2017 година в международен мащаб са създадени над 7 милиарда тона пластмасови боклуци. Според Световния стопански конгрес, всяка година се генерират над 400 милиона тона. UNEP оповестява още, че всяка година 85% от пластмасовите боклуци се озовават в сметищата.

Има доста способи, по които софтуерните компании могат да понижат използването на пластмаса. Това не е толкоз елементарно, колкото наподобява, само че въпреки всичко управлението на много ИТ производители към този момент вижда изгодите от усилието.

Постепенна подмяна

Голяма част от ИТ производителите започнаха своите старания за понижаване използването на пластмаса извън във вътрешността “: от опаковките. Пластмасовите покрития отстъпиха нарециклиран картон, а найлоновите обвивки отпаднаха за сметка на хартиени.

По-нататък започнаха да се появяват съставни елементи с % рециклирана пластмаса. Например, капакът на един преносим компютър може да бъде направен от пластмаса, в която 20, 30 или даже 40% от материала идва от рециклирана суровина. По сходен метод и пластмасовият тил на смарт телефон може да бъде изработен с присъединяване на рециклирани полимери.

Появиха се и преносими компютри, при които целият корпус е направен от рециклирана пластмаса. Производителят Acer, да вземем за пример, подчертава на това посредством цвета: „ несигурно “ сив с голям брой ситни разноцветни точици, наподобяващи парченца от нещо цяло в общата примес.

Някои производители започнаха да употребяват рециклирана пластмаса и за бутоните на клавиатурите.

Производителят Acer подчертава на преработването посредством цвета на полимерните детайли в корпуса на Aspire Vero (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Сол и слънце

Експертите в областта на така наречен кръгова стопанска система и стабилно развиване показват, че пластмасовите материали, извадени от океана, биват разградени от солта в морската вода и слънцето – и затова е доста мъчно да бъдат модифицирани и и употребявани наново. Това е повода, заради която доста от производителите търсят партньорства със профилирани организации, отдадени на събирането и извличането на пластмасовите боклуци от околната среда, пресяването и сортирането им, както и възможната подготовка за преправка.

По-съществен резултат би имало пластмасата да се събира, преди да се е озовала в океана или на сметищата, под UV лъчите на слънцето. Така би имало повече и по-годен материал, който да се върне назад в стопанската система.

Подобен метод обаче изисква малко повече от партньорство с организации за събиране на пластмасови боклуци. Нужно е концепцията за преработването да бъде заложена в виталния цикъл на продукта.

Методът на милкаря

Въпросната философия философия е позната още като „ намалявай използването, използвай наново, рециклирай “ или „ трите R ” (reduce, reuse, recycle).

Крайната цел би била въобще да не се вършат съставни елементи от „ нова “ пластмаса. Експертите припомнят похвата, прочут като „ метода на милкаря “: клиентите връщат празните си бутилки от мляко, с цел да получат цялостни. Целта е ясна: улеснение на преработването.

Стимули като въвеждането на такса за връщане на празна бутилка би могла да е от изгода в сходна скица. Така би намалявала потребността от нови първични материали.

Но да е крепко

От друга страна, рециклираната пластмаса може да варира в качеството си – според от произхода. Купувачите обаче имат избрани догатки и упования по отношение на свойствата на материалите. Човек въпреки всичко чака един преносим компютър да бъде устойчив, а смарт телефонът да може да устоя на инцидентно изпускане на земята. Това единствено по себе си е ограничаване за количествата и типа на пластмасовата примес, която може да бъде вложена в производството на нов артикул. Същото, прочее, е ограничаване и за потреблението на био-пластмаси.

Ръководството се намесва

За да се случи смяната, въпреки и последователно, от първостепенно значение е изпълнителният екип на софтуерна компания да хареса концепцията за последователното унищожаване на пластмасите и въвеждането на преработване. А с цел да се случи това, еко-отговорниците в ИТ фирмите неведнъж „ продават “ концепцията като огромна „ иновация “.

И може би това първокласно определение не е чак толкоз пресилено. Дали пък няма скоро да забележим първата ИТ компания, която ще измисли по какъв начин да направи електрониката в своите артикули заменима, сходно на бутилките за мляко?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР