Историческа снежна буря донесе и изключително ниски температури за Коледа

...
Историческа снежна буря донесе и изключително ниски температури за Коледа
Коментари Харесай

Рекордно топло време в Европа, историческа снежна буря в САЩ: Какво ги причини?

Историческа снежна стихия донесе и извънредно ниски температури за Коледа в Съединени американски щати. В същото време минимум осем страни в Централна и Западна Европа означиха най-топлата си Нова година в историята.

Има ли връзка сред двете климатични събития? Учените изясняват протичащото се и на двата континента с световното стопляне. И до момента в който високите температури в Европа ненапълно наподобяват разумни, какво тъкмо се случва в Съединени американски щати?

Полярният ураган Polar vortex, прочут и като „ полярен експрес “, постоянно през зимата се спуска към междинната част на Съединените щати, носейки ледено леден арктически въздух и причинявайки бързо намаление на температурите в доста региони.

Вихърът е огромно въртящо се пространство от леден въздух, което нормално обикаля Арктика и не разрешава на топли въздушни маси да доближават до ледовете на Северния полюс. Системата е нещо като вихър със скорост на ветровете от към 170 км/ч. Когато те отслабнат, кръгът се разпада и голяма маса арктически въздух се спуска на юг под формата на система от ниско налягане, като намалява температурите извънредно ниско.



В Съединените щати постоянно се случват захлаждания, свързани с полярния ураган. При едно от последните, през февруари 2021 година, студеният въздух доближи надълбоко в Тексас, което докара до температури, доста по-ниски от естествените, които лишиха живота на минимум 250 души и предизвикаха огромни вреди на електроенергийната инфраструктура на щата.

Сняг затрупа Бъфало за Коледа, Сн.: ЕРА/БГНЕС

Тъй като световните излъчвания на въглероден диоксид, който улавя топлината, не престават,
Арктика се затопля съвсем четири пъти по-бързо
от други елементи на планетата, демонстрират най-новите разбори на климатолозите, а ледената завивка на Северния ледовит океан се свива.

Когато вихърът се насочва на юг, пораждат два съществени въпроса. Каква роля, в случай че има такава, играе изменението на климата? И ще се усилят ли рисковите студове, до момента в който стоплянето продължава? Краткият отговор: Учените към момента не са сигурни.



„ Иска ми се да имам явен отговор “, сподели Стив Ваврус, климатолог от Университета на Уисконсин. С Дженифър Франсис, от Центъра за проучване на климата Удуел в Масачузетс, доктор Ваврус през 2012 година написа основополагаща публикация, която показва концепцията, че стоплянето на Арктика визира полярния ураган.

„ За страдание ситуацията на нещата към момента е двусмислено “, твърди той.

Някои учени споделят, че стоплянето на Арктика предизвиква разстройства във вихъра посредством измененията в полярния струен поток. Според други обаче моделирането допуска, че естествено променливите фактори водят до разстройства, които са се случвали и преди и не са траяли.

Джуда Коен, академик по климата в Atmospheric and Environmental Research, компания за оценка на риска от времето в Лексингтън, Масачузетс, е създател на публикация тази година, която свързва мразовитото време в Тексас през 2021 година със стоплянето в Арктика. Вижда се, че същото се случва и в този момент, показва той. Основната концепция е, че по-топлите условия основават по-големи и по-енергични атмосферни талази, които вършат струйния поток по-вълнообразен, с по-големи пикове и спадове. Това се отразява на циркулацията на полярния ураган.

Други специалисти допускат, че не стоплянето, а
други естествено променливи детайли
на земния климат може да въздействат на вихъра. Такива, съгласно Тед Шепърд, академик по климата в университета в Рединг в Англия, може да са температурите на морската повърхнина в тропическия Тихи океан, които могат да провокират промени във въздушните маси в Арктика, които нарушават струйния поток и вихъра.
Защо Европа е изложена на толкоз високи температури?
Учените към момента се пробват да открият повода за несезонните температури. „ Беше рисково топло в голяма област, което е съвсем, в случай че би трябвало да бъда почтен, нечувано “, сподели Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, пред Guardian.

Той изясни, че маса топъл въздух се е генерирала край западния бряг на Африка и се е преместила през Европа. „ Това беше необятно публикувано, в Дания, Чехия, както и съвсем цяла Германия температурите за януари надвишиха върховете “, сподели Бъркил.

Но метеорологът Скот Дънкан означи, че даже като се вземе поради и извънредно топлата морска повърхнина, това не наподобява да изяснява зашеметяващите покачвания на температурата. Това, в което учените по климата са сигурни обаче, е, че тези аномални горещи талази ще продължат да стават все по-чести и по-екстремни с помощта на световното стопляне.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР