Истински патриот е 78-годишен архитект, който сътвори 21 манастира върху

...
Истински патриот е 78-годишен архитект, който сътвори 21 манастира върху
Коментари Харесай

Пенсионер преобрази по уникален начин село Златитрап

 Истински родолюбец е 78-годишен проектант, който сътвори 21 манастира върху дувара си в пловдивското село Златитрап. Славчо Мерджиков майстори рисунките със личните си ръце в продължение на няколко месеца, а концепцията му идва, откакто взема решение да ремонтира оградата си, само че желае да я направи по-интересна. Божиите храмове са направени от акварел, а всеки, който мине през къщата, остава запленен от красивите рисунки. Оградата на Мерджанов бързо става забележителност в местността и постоянно пред нея има хора, искащи да се снимат.

Пенсионерът дълги години работи към Института за недвижимо културно завещание, където реставрира десетки църкви, манастири, джамии и къщи в страната. Именно работата му го възпламенява по храмовете и техния образ. За Славчо най-ценно е българският манастир и по тази причина точно най-красивите и остарели у нас намират място върху дувара му. Изработването на цветните пана лишават на бай Славчо два месеца. Преди да ги придвижи върху оградата си, той ги скицира, усилва и принтира на ксерокс. След като трансформира концепциите си в изящни рисунки, художникът поставя особено покритие върху тях, с цел да не може метеорологичните условия да ги унищожат, написа " България през днешния ден ".

Първият нарисуван манастир е Кукленският, след това се появяват Бачковският, Троянският, Рилският и Зографският манастир в Атон и други. Въпреки че съгласно него вандали бързо щели да надраскат спонтанните му пана, това не се случва. А в противен случай. Оградата става забележителност и е посещавана от другари, съседи и хора от цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР