Все повече българи считат, че САЩ е един от и

...
Все повече българи считат, че САЩ е един от и
Коментари Харесай

Институт за глобални анализи: САЩ е предпочитан стратегически партньор от повечето българи! Причините са няколко

Все повече българи смятат, че Съединени американски щати е един от и най-ключовият стратегически сътрудник за България. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доктор Румена Филипова, създател на Институт за световни разбори по отношение на най-новия отчет, който следва да бъде показан.

По думите през 2023 година повече от интервюираните българи са показали Русия за стратегически сътрудник: " Тази година степенуването на стратегическите желания се трансформира и Съединени американски щати е желан стратегически сътрудник от повече българи. Причините за това са няколко. Първо, би трябвало да кажем, че имат все по-голяма видимост самодейностите на гражданското общество за битка против дезинформацията, като тази дезинформация е прокремълска, само че съща по този начин антизападна, антинатовска и антиамериканска в специфика. Така че би трябвало да отбележим напъните на гражданското общество. Но също по този начин бих споделила и ясната евроатлантическа устременост на предходното държавно управление, защото имаше ясно заложена прозападна посока и допускам, че това е убедило огромна част от българите, че е значимо България да бъде заслужен и пълновръстен съдружник в границите на Европейския съюз и НАТО ".

Д-р Филипова означи, че резултатите от проучването демонстрират, че 71% от запитаните българи биха желали да продължат участието на страната в Европейски Съюз при възможен референдум за оставане или овакантяване. Нараства поддръжката на българите за участието на страната в НАТО: " Към сегашния миг 62% от запитаните биха желали да продължат участието на България в Алианса при възможен референдум, като това е повишаване с 4,4% спрямо предходната година ", обърна внимание създателят на Института за световни разбори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР