Истинската любов не се случва в интернет. Тя може да

...
Истинската любов не се случва в интернет. Тя може да
Коментари Харесай

Явор Колев: Не отваряйте имейли от непознат адрес

Истинската обич не се случва в интернет. Тя може да стартира там, само че би трябвало да премине в действителността. Това сподели специалистът по киберсигурност и някогашен началник на отдел „ Киберпрестъпност " в ГДБП Явор Колев. Коментарът му е във връзка зачестилите случаи, при които чужденци мамят българки в обществените мрежа и ги изнудват за пари. „ По всяко време самотни дами на по 50-60 години стават жертви на сходни измами ", уточни експертът.

Схемата съществувала и в противоположната взаимозависимост - българки със фотоси на атрактивни певици, пишат на самотни мъже от Турция. Измамата е дело нормално на хора от Индия, Нигерия и Гана. Колев предложи да сме деликатни и нетолкова доверчиви в мрежата.

Киберекспертът разкри и още една скица, която е изключително настояща сега. Това са коледни картички, изпращани от непознати имейл адреси. Отворим ли файла, той заразява компютъра ни и хакерите могат да откраднат паролите и персоналните ни данни.

Престъпници преправят и протоколи от името на ГДБОП и Европол. В тях написа, че сте сваляли нецензурен материали с присъединяване на деца, за което се дължи санкция от 12 хиляди евро. „ Никога не бихте получили подобен протокол. Това е наказуемо в България, само че, в случай че сте правили сходно нещо, ще разберете като получите почукване на вратата от чиновници на ГДБОП ", уточни Явор Колев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР