Истината, съпротивата и жените в контекста на политиката - това

...
Истината, съпротивата и жените в контекста на политиката - това
Коментари Харесай

Истината, съпротивата и жените - кои са думите на 2017

Истината, съпротивата и дамите в подтекста на политиката - това са били значимите тематики на 2017 година, в случай че съдим по избраните от няколко авторитетни издания думи на годината. Както и през 2016 година, хората не престават да приказват за лъжите в общественото пространство и по какъв начин да бъдат избегнати те. Новата остаряла тематика са феминизмът и правата на дамите - десетилетия, откакто те получиха право на глас, работа и тъждество пред закона, към момента има проблеми, които би трябвало да бъдат решени.

" Фалшиви вести "

е думата на годината съгласно съставителите на речника " Колинс ". Употребата ѝ е скочила с 365% спрямо 2016 година, частично с помощта на честата ѝ поява в изказванията на американския президент Доналд Тръмп.

Думата fake поражда като част от незаконния диалект – първо като глагол, а след това в смисъла на " фалшификат ". Тя евентуално идва от италианския глагол facciare ( " върша " ) и е проникнала в британския посредством жаргона на моряците от средиземноморските пристанища.

Асоциацията на fake с думата " вести " е почнала в комедийните излъчвания и използването ѝ е била разширена от Джон Стюарт и Крис Морис. През 2005 година фразата стартира да се използва за лъжливи " вести ", популяризирани за да навредят някому, а не за ирония. През 2016 година голям брой уеб сайтове разгласиха неистини, написани в репортерска стилистика, и за двамата претенденти в Съединени американски щати. Постепенно навикът да се назовават уронващите престижа информации " подправени вести " се трансформира в част от дневния ред на 2017 година, в това число и в България. (Още за ролята на подправените вести четете тук)

" Младотресение "

(youthquake) е дума на годината съгласно речниците " Оксфорд ". Значението ѝ - " забележителна културна, политическа или обществена смяна, произхождаща от дейностите на или под въздействието на младежите ".

Данните на редакторите демонстрират, че използването ѝ се е нараснала петкратно през 2017 година спрямо 2016 година, основно поради изборите във Англия през юни.

Злополучното решение на премиера Тереза Мей да разгласи предварителен избор, което ѝ коства парламентарното болшинство, даде подтик на лейбъристите. Възрастният им, краен водач Джеръми Корбин събра голяма поддръжка измежду младите британци, по сходство на Бърни Сандърс в Съединени американски щати.

Самата дума е измислена през 1965 година от тогавашния редактор на Vogue Даяна Врийланд. В своя публицистична публикация тя написа " Годината е млада, младостта е в своята година... Повече мечтатели. Повече настоящи. Тук. Сега. Младотресение 1965 година "

" Феминизъм "

е думата на годината съгласно речника Merriam-Webster. Тази дума е била най-търсената през годината.

Скокове в търсенето ѝ са регистрирани след Женския марш във Вашингтон през януари (и други женски митинги в Съединени американски щати и чужбина), както и при полемиките феминистка ли е била демонстрацията и от какъв вид феминизъм. Интерес е регистриран и след изявлението на говорителката на президента Доналд Тръмп Келиан Конуей, която съобщи, че не се счита за феминистка.

Киноиндустрията също е имала тежест – сериалът " Историята на прислужницата " и филмът " Жената-чудо " са раздухали полемики по тематиката.

Скандалите, свързани със полово принуждение, също са изиграли роля – акцията #MeToo, която въодушеви доста дами и мъже да разкрият на какви дейности са ставали жертви, и обвиняванията против нови и нови известни мъже в света на шоубизнеса поддържаха интереса към дефиницията на " феминизъм ".

Определението на Мerriam-Webster е " теорията за политическото, икономическото и общественото тъждество на половете " и " проведена активност в отбрана на женските права и ползи ".

" Съучастник "

е посочена от Dictionary.com. Думата е търсена най-вече в подтекста на диалози за съпротивата против фигури и институции с власт.

Първият скок в търсенето ѝ е бил на 12 март. 10 000% повече от нормалното хора са поискали да уточнят смисъла ѝ, откакто сатиричното шоу Saturday Night Live излъчи скеч, в който Скарлет Йохансон изигра Иванка Тръмп. " Иванка " популяризираше парфюм на име Complicit със слогана " За дамите, които биха могли да спрат всичко това, само че няма да го създадат ".

С 11 000% е скочило търсенето на думата на 5 април. На въпрос дали тя и брачният партньор ѝ са съучастници в делата на Доналд Тръмп, същинската Иванка съобщи, че не знае какво значи тази дума. " Ако да бъдеш съизвършител значи да бъдеш мощ за смяна към по-добро и да имаш положително въздействие, тогава съм съучастничка ".

" Истина "

е изборът на Global Language Monitor за дума на годината, а " Ефектът Уайнстийн " / " И (на) мен " (MeToo) е фраза на годината.

Организацията наблюдава посредством свои логаритми годишно най-използваните думи и трендовете в езиците, съсредоточавайки се върху използването на британския език. Тя следи обществени мрежи и над 375 000 медии, както и блогосферата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (706)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР