Истината е, че в една форма на президентско управление има

...
Истината е, че в една форма на президентско управление има
Коментари Харесай

Тошко Йорданов за референдума: Ще зададем въпроса така, че да доведе до Велико Народно събрание


„ Истината е, че в една форма на президентско ръководство има задоволително демократични механизми за надзор “, счита зам.-председателят на Има Такъв Народ

Тошко Йорданов от „ ИТН “ разяснява пред Нова телевизия поискания от водача на партията Слави Трифонов народен референдум. Той е по отношение на това би трябвало ли България да бъде президентска република или да остане парламентарна.

„ Забавлявам се от няколко дни, като виждам по какъв начин представители на политически партии и придворните им адвокати се пробват да обяснят по какъв начин това не може да се случи с референдум “, съобщи Тошко Йорданов.

„ Процедурата за президентска република е ясна. За да има референдум и той да може да се случи, би трябвало въпросът да е заложен по този начин, че той да е от компетенцията на Обикновено Народно заседание. Със сигурност ще бъде дефиниран по този начин, че да докара до Велико Народно заседание, а Велико Народно заседание, колежке, се привиква за “, изясни Йорданов.

„ Когато зададете въпрос, който е от компетенциите на нормално Народно заседание, в случай че хората го поддържат, то става наложително за Народното събрание “, добави зам.-председателят на Има Такъв Народ и някогашен народен представител.

По думите му, в случай че е налице нужният брой гласове, тогава Народното събрание просто привежда в осъществяване решението на хората.

„ Въпросът ще бъде дефиниран задоволително точно, с цел да се стигне до Велико Народно заседание, чиято цел ще е смяна на Конституцията в посока президентска република. Дали ще бъде президентска република от американски вид (бел.ред. където президентът е министър-председател) или френски вид, на която и споделят полупрезидентска (бел.ред. където президентът издига премиер), това към този момент е разумно да се случи вътре във Великото Народно заседание “, означи Тошко Йорданов.

„ Хората ще кажат, не група политици, на които не им се желае “, настоя Йорданов.

По думите му тази стъпка ще е продължение на концепцията на Има Такъв Народ за мажоритарен избор.

Отговорността сега е групова безнаказаност, това вижда Тошко Йорданов до този миг в политиката и обоснова концепцията на Има Такъв Народ точно с носенете на отговорност.

„ Тук има предпочитание на група партийни дейци да са безконечни под някаква форма. Целта им е да вземат участие и да могат да се облагодетелстват от това, което дава като опция властта. България през 30-те години по царско време е изпадала в обстановката, в която е в този момент страната след ГЕРБ – къси парламенти, промяна на държавни управления и политическа невъзможност. Тогава военните вършат прелом, не разрешават политическите партии и страната се възстановява. Но това не е демократично. Много по-добрият вид е в случай че хората преценяват да има президентска република. По времето на Бойко имаше един президент, който беше негов и един, който не беше. Съединени американски щати и Франция недемократични ли са, откакто са президентски републики? По времето на ГЕРБ не беше ли тирания “, попита той.

„ Парламентът, сътрудник, е законодателен орган. Решенията са в ръцете на изпълнителната власт. Законите се трансформират в Народното събрание и при президентската република, те не се трансформират от президента “, обърна се към водещата той, откакто тя няколко пъти го попита дали няма властта да бъде съсредоточена в ръцете на един човек.

„ Истината е, че в една форма на президентско ръководство има задоволително демократични механизми за надзор “, сподели още той.

Според него гласуването с преференция е „ извънредно комфортен метод да се продават депутатски места “.

„ Може да ви наподобява мажоритарен способ, само че не е “, безапелационен е Йорданов.

Зам.-председателят на „ ИТН “ разяснява поста на сътрудника му от „ 7/8 ТВ “ Иво Сиромахов, който написа във Facebook: „ Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система “.

„ Иво Сиромахов – това си е негово право да се прави на зевзек. Той нито е член на партия Има Такъв Народ, нито взе участие в решенията. Иво Сиромахов си е от нашите и по тази причина го цитирате. Право си е на Иво Сиромахов да се прави на занимателен. Оттам нататък Иво Сиромахов не схваща нищо. Той не е наясно с процеса, с процедурите, не е наясно какво вършим, не е наясно по какъв начин се стига до такава степен. Не сме не запомнили тематиката за мажоритарните избори “, сподели Йорданов.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР