Истанбул, един от най-древните градове в света, все още има

...
Истанбул, един от най-древните градове в света, все още има
Коментари Харесай

Митичните водни тунели – една от тайните на подземния Истанб...

Истанбул, един от най-древните градове в света, към момента има загадъчни открития, които да предложи на археолозите. Неотдавна откриватели са фотографирали и изследвали невиждани до момента места подземен на така наречения Исторически полуостров, част от града, където са ситуирани, „ Света София “, Дворецът Топкапъ, църквата Света Ирене и доста други забавни исторически обекти.

Специалистката по запазване на културното завещание и историк Арзу Улас най-сетне съумя да документира цистерните, потъналите градини, водни пътища, максем (исторически резервоари за предпазване на вода), кладенци, свещени извори, фонтани, пожарни басейни и археологически архитектурни остатъци под историческия полуостров след години на научни проучвания.



Винаги е имало градски митове и легенди към подземния Истанбул, с тунели и евакуационни пътища, за които се счита, че съществуват с помощта на обширните исторически водни канали, открити под Историческия полуостров. Улаш, която в този момент пропътува тези канали, някои от тях с лодка, има вяра, че е ги е проучила и описала по най-хубавия метод.

Историческите тунели, които в миналото са помагали за водоснабдяването на мегаполиса, в този момент остават изоставени и цялостни с остатъци и скрити находки от минали столетия като костни фрагменти, боклуци от артикули и движимости.

Улас към този момент три години работи по подземните структури на Истанбул. Преди да слезе по тъмните и занемарени дупки, тя организира обширни проучвания в историческите библиотеки и архиви за тунелите и каналите.

„ В светлината на османските документи изследвах 285 подземни структури на Историческия полуостров “, сподели Улас пред организация Демирорен хабер (ДХA) и добави: „ В резултат на нашите изследвания открих, че 59 от 285 подземни инфраструктури към този момент не съществуват. "

Улас означи, че този план е първият по рода си. „ Подводните изображения на цистерните, които съществуват в градините на Черноморската мадраса (религиозно училище) на джамията Фатих, джамията Ахмедие, джамията Сюлеймание и музея на археологията, са за първи път снимани “, сподели тя.



" Цистерните са неповторими за града структури, както в художествено, по този начин и в архитектурно отношение. Тези водни резервоари са били доста значими за доставката и разпределението на водата в Истанбул от антични времена ", добави Улаш.



" Съществува и мит, който съществува в обществената памет на хората, че всеки под земята тунел в Истанбул води до Света София, - продължи тя.- За страдание не съм следила и установила сходно нещо “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР