Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния,

...
Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния,
Коментари Харесай

Мадрид: Автономията на Каталуния приключи

Испанското държавно управление стартира процеса на прекратяване на автономията на Каталуния, съобщи министър председателят Мариано Рахой след държавно съвещание, оповестиха международните организации.

Рахой разгласи, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, районното държавно управление ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, с цел да се попречи на региона да се отдели от Испания.

Испанският министър председател означи, че кабинетът е взел това невиждано решение в отговор на "едностранните, противозаконни дейности, ориентирани към борба ", от страна на държавното управление на Карлес Пучдемон.

Рахой добави, че държавното управление "никога не е имало предпочитание " да задейства член 155 от конституцията за прекратяване на самоуправлението на региона, само че е насила да го направи. Решението, сподели той, има за цел да възвърне законовия ред, да подсигурява неутралитета на районните институции и на публичните услуги и икономическата активност, както и да опази правата на жителите.

Сега решението би трябвало да бъде утвърдено от Сената, като гласуването там е планувано за 27 октомври.



Каталунските управляващи заплашиха да разгласят самостоятелност след противоречивия референдум на 1 октомври за разединение, неразрешен от Конституционния съд.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР