Испанското правителство се очаква да одобри днес проектозакон, който ще

...
Испанското правителство се очаква да одобри днес проектозакон, който ще
Коментари Харесай

Испания е на път да приеме закон за по-малко хранителни отпадъци

Испанското държавно управление се чака да утвърди през днешния ден проектозакон, който ще задължи заведенията за хранене да осведомят клиентите си, че могат да си вземат за у дома остатъците от употребяваната храна, заяви в. „ Паис ”.

Домакинствата в Испания изхвърлят годишно 1,364 милиона кг хранителни артикули или приблизително 31 кг на човек. Това сочат данните на министерство на селското стопанство, риболова и хранителната индустрия за 2020 година. Сега държавното управление желае да постави завършек на това разсипничество. За задачата то ще утвърди през днешния ден проектозакон за попречване на разхищението на храна и по-късно ще го изпрати за утвърждение в Народното събрание. Сред ограниченията, които включва този законопроект, е да се накарат всички участници в хранителната верига да разработят проект за попречване на изхвърлянето на боклуци. Освен това се плануват наказания за питейни заведения, заведения за хранене или супермаркети, които не съблюдават наредбите.

Санкциите за фирмите, които не съблюдават този закон, ще са в диапазона сред 2001 и 60 000 евро за съществени нарушавания. Наказание може да бъде наложено, в случай че да вземем за пример не се дарят остатъците на разнообразни обществени начинания. В случай на рецидив, санкцията може да доближи 500 000 евро.

Този закон се пробва да понижи на половина световните хранителни останки на човек от популацията. Според министерството Испания ще стане третата страна от Европейски Съюз, приела сходна законодателна норма след Франция и Италия. Новият закон няма да се ползва за хора, които изхвърлят боклуци в домовете си. За тях са планувани осведомителни акции.

75 на 100 от испанските семейства признават, че изхвърлят хранителни артикули. От храните, които попадат в кошчетата за отпадък, три четвърти са непреработени артикули. Сред тях най-често се изхвърлят плодове (32,1 на сто), зеленчуци (13,6 на сто), самун (4,8 на сто) и мляко (4,5 на сто).
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР