Испанският премиер Педро Санчес от днес оглавява временно правителство, което

...
Испанският премиер Педро Санчес от днес оглавява временно правителство, което
Коментари Харесай

Решението в Испания: Временно правителство до преодоляване на блокажа

Испанският министър председател Педро Санчес от през днешния ден оглавява краткотрайно държавно управление, което ще остане на власт до момента в който Испания не преодолее блокажа, настъпил след създадените в неделя предварителни парламентарни избори, на които нито един политически блок не съумя да завоюва безусловно болшинство, съобщи Франс прес.

„ Обявявам, че Педро Санчес-Кастехон е освободен от длъжността ръководител на държавното управление. Той ще продължи да извършва функционалностите на министър председател отпред на краткотрайно държавно управление, което ще взема решение настоящите въпроси, „ до момента в който не встъпи в служба нов ръководител на държавното управление “, се споделя в изказване на крал Фелипе Шести в испанския Държавен вестник.

На изборите в неделя никой не съумя да завоюва безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание, което значи, че Испания е изправена пред неизясненост по отношение на съставянето на ново държавно управление и пред възможност да се стигне до нови избори.

На първо място на изборите се класира консервативната Народна партия отпред с Алберто Нунес Фейхоо – тя завоюва 136 места от общо 350 в долната парламентарна камара и е надалеч от безспорното болшинство, за което са нужни 176 депутати. Народната партия не може да разчита на безусловно болшинство, даже и да се коалира с крайнодясната мощ „ Вокс “, която завоюва 33 депутатски места.

Фейхоо съобщи, че партията му има право да сформира държавното управление на малцинството в качеството си на победител на изборите, и стартира през вчерашния ден диалози с няколко обединения, само че опитите му наподобяват обречени на крах, защото „ Вокс “ не желае да сяда на една маса с тези партии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Социалистите на Санчес (които завоюваха 122 депутатски места) и съдружниците им от радикалната левица „ Сумар “ (с 31 места) общо имат по-малко места от общия брой места на Народната партия и „ Вокс “, само че парадоксално имат шансове да сформират държавно управление, защото има по-голяма възможност да се снабдят с поддръжката на баски и каталунски партии, предвижда Франс прес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР